AKTÜEL: Akkan SUVER: Artık bir Enerji İşçisiyim…

” Neşe Berber Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver ile 19.Avrasya Ekonomi Zirvesi sonrası, bu zirve’de neler konuşulduğunu, kaç ülkeden kimlerin katıldığını ve öncesi ve sonrası yaşadıklarını, bundan sonra gerçekleşecek zirve’yi, duygularını tüm içtenliği ile anlattı.” ”

19.Avrasya Ekonomi Zirvesinin ardından bize kısaca bir değerlendirme yapın dersek neler anlatırsınız? Nasıl geçti zirve? Türkiye’yi temsilen kimler vardı?
19, Avrasya Ekonomi Zirvesini 40 ülkenin katılımıyla dört aktüel cumhurbaşkanı katılımı ile dokuz eski cumhurbaşkanı 5-7 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirdik.
Tuba Ergin’in tasarımlarını sunduğu bir defile ve yemek ile açılış yaptık. İstanbul büyük şehir kent orkestrası eşliğinde yemek yedik.
Türkiye Cumhuriyeti Devletini Başbakan yardımcıları Tuğrul Türkeş, Mehmet Şimşek Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İstanbul valisi Vasip Şahin temsil etti.
Yabancı konuklar Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Marinko Cavara, Bosna Hersek Eş Cumhurbaşkanı Mladen Ivanic, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov,Azerbaycan Milli Meclis Başkan Yardımcısı Valeh Aleskerov,Polonya eski Başbakan Yardımcısı eski Maliye Bakanı Grzegorz Kolodko,Azerbaycan İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakan Yardımcısı Elmir Velizade, Türkmenistan Ekonomi ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Beyjan Kakajanov, Makedonya Dış Yatırımlar Bakanı Jerry Naumoff, Kosova Sağlık Bakanı Yardımcısı Kadir Hüseyin, konuşmacılar arasındaydı.
Bu yıl ilk defa Papa I.Francis bir mesaj gönderdi. Türkiye Süryaniler Katolik Patrik Vekili Mgr Yusuf Sağ, Papa I. Francis’in mesajını okudu. 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in mesajıyla açıldı. Aliyev’in mesajı Azerbaycan Devlet Bakanı Nazım İbrahimov tarafından okundu.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş Zirve’de yaptığı konuşmada
Türkiye’nin ve dünya siyasetini yakından ilgilendiren Avrasya’daki gelişmelere, bölge halklarıyla tarihi, kültürel ve coğrafi yakınlık ve derin bağlar nedeniyle kayıtsız kalmanın mümkün olmadığını aktardı: “Bölgede istikrarın, ekonomik gelişme ve kalkınmanın sağlanması, enerji ve ulaşım koridorlarıyla Avrasya ve Asya’nın sıkı bir işbirliği ve karşılıklı kazanca yönelik olumlu bir gündemle birbirine bağlanması ülkemizin temel hedefidir. Enerji sahasında ülkemiz, üretim ve tüketim bölgeleri arasında önemli bir koridor olmanın sağladığı potansiyelini kararlı bir şekilde geliştirmekte, geleceğe yönelik yatırım ve öngörülerle insani ve çevresel boyutları da gözeten projeler üretmektedir.” Türkeş, Azerbaycan ile Türkiye’nin kardeş ülke ve halklar olduğunu anımsattı: “Bu ülkeler ve halklarla, ortak dil, tarih; sosyal ve kültürel etkileşimin yanısıra yeri geldiğinde karşılıklı ticareti geliştirecek adımlar atılmakta, insan ve malların rahat dolaşımı açısından vizesiz dolaşım anlaşmaları imzalanmaktadır. Azerbaycan’ın kadim toprağı olan Dağlık Karabağ’da yaşanmakta olan çatışmalarda şehit olan Azerbaycanlı gardaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Türkiye, Azerbaycanlı gardaşlarımızın haklı mücadelelerini her türlü uluslararası platformda savunmaktadır ve savunmaya devam edecektir.”
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek konuşmasında,
Türkiye’nin son 10-15 yıl içinde önemli yapısal dönüşümler gerçekleştirdiğini, bu dönüşümler sayesinde orta alt gelir grubundan orta üstü gelir grubuna yükseldiğini söyledi. Türkiye’de bugün mutlak yoksulluğun yok olacak noktaya geldiğine dikkati çeken Şimşek, bunun sayesinde birçok alanda ilerlemeler sağlandığından bahsetti. Şimşek, son dönemlerde ekonomik yavaşlamanın arka planında yüksek borçluluğun yattığını Türkiye’nin ise kamu borç stokunun brüt olarak milli gelire oranın yüzde 70-80’lerden yüzde 30’lara kadar düştüğünü ifade etti: “Geçen sene Avrupa tanımlı genel devlette sıfır açık verdik. Yani bütçemiz geçen sene dengelendi.” Şimşek enflasyonun da tek haneye düşürülse de halen daha yüzde 7.5’lik oranın yüksek olduğunu aktardı.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB)
Başkanı Hikmet Tanrıverdi konuşmasında ana başlıkları nelere vurgu yaptı?
Türk moda endüstrisinin hazır giyimden moda üretimine geçişin sürdüğünü kaydetti. Türk ekonomisine yılda 15 milyar dolar katmadeğer yarattıklarını vurguladı, Türkiye’nin 81 vilayetinde üretip 217 ülkeye ihracat yaptıklarını, “Herhangi bir olumsuzluk olmazsa 18 milyar dolarlık ihracat bekliyoruz. 2023’te 60 milyar dolar ihracatı hedefliyoruz.” dedi
Toplantı aralarında neler oldu, bizim bilmediğimiz ama merak ettiğimiz konular bunlar biraz bahsedebilirmisiniz?
Başbakan yardımcılarımız Mehmet Şimşek ve Tuğrul Türkeş değişik ülkelerin bakanları ile ikili görüşmeler yaptılar. Bu arada Patrik bartholomeos’da ikili görüşmeler yaptı. Kendi aralarında değişik görüşmeler yapılması zirvenin önemli çalışmalarından biriydi.
Zirve’nin önemli adımlarından biride iki güzel anlaşma imzalamış olmamızdı. Birisi Moğolistan ile yaptığımız bir anlaşma idi. Sn.Tuğrul TÜRKEŞ şahit olarak hazır bulundu bu anlaşmamıza. Bir diğer anlaşmamızda Gagavuzya ile oldu. Gagavuz Türkleri ile sivil toplum alanlarında çalışmak üzere Marmara Vakfı olarak bir anlaşma yapmış olduk. Bunuda ilk defa sizinle paylaşmış oluyorum.
Türkiye açısında sivil toplum açısından güzel bir ortam oluşturduk.
Geçen yıl aldığınız ödüller neler oldu, zirve’nin size kattıklarını bizimle paylaşırmısınız?
“Uzun bir yol kat ettik. Bazıları idraki almadığından, yaptığımızı anlayamadı, kayıplara karıştı.
Ama biz bir avuç inanmış arkadaşla yolumuza devam ettik. Bugünlere geldik.
Ondokuz yılda büyük şereflere nail olduk. Fahri profesörlük, fahri doktoralar aldık. Hem gazeteci, hem de diplomat olabilme şansına eriştik. Karadağ “Montenegro” Devleti beni 2008 yılında İstanbul’a Fahri Başkonsolos olarak atadı. Azerbaycan Devleti iki büyük madalya ile onurlandırdı. Moğolistan Devleti üç ayrı madalya verdi. Gagavuzya üç nişan ile en büyük Özerk Bölge madalyası ile taltif etti. Vatikan’ın önceki Papa’sı tarafından Benedictus Madalyası ile şereflendirildim. Nice onur ve değer ödülü aldım.
Sizi şaşırtan bir gelişme oldumu Zirve’de?
Enerji İşçisi-Barış Kahramanı ilan edildim.
19. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Azerbaycan Enerji Bakanlığı tarafından Fahri Enerji İşçisi Madalyası aldım
Balkan Barış Derneği “Merkezi Üsküp” Barış Kahramanı verdi.
Merkezi Slovenya’da bulunan Enstitüsü tarafında “Anlayış Büyükelçisi” ödülüne layık görüldüm.
Bütün bunları anlatıyorum, zira bizden sonra gelenler bilsinler ki, ülkesi için karşılıksız çalışanlar, insanları olduğu gibi kabul edip sevenler, barışa itinayla hizmet edenler bunlara her zaman ulaşabilirler. Bunları her zaman elde edebilirler.
Önümüzdeki yıl 20.Avrasya Ekonomi Zirvesi bomba bir programla geliyor…
Bu yıl 20.yıl Jübilesi yapacağız. Henüz tam program içeriğimiz belirli değil ama bu önümüzdeki yaz çok daha büyük bir organizasyon yapacağız hep birlikte.
GASTE.TV ÖZEL RÖPORTAJ