SİYASET: Göstererek ‘gizli oy’ kullandılar

Dokunulmazlık teklifinin ilk turunda Meclis İç Tüzüğü’ne göre gizli yapılması gereken oylamada çok sayıda Ak Partili açıktan oy kullandı, birçoğu da ret ve çekimser pullarla poz verip ‘evet’ dediğini gösterdi. Ak Partililer Kılıçdaroğlu’nun oy rengini öğrenmek için de ilginç bir yönteme başvurdu.
Fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylamasına gizliliğin ihlali damga vurdu.
Teklifin 1. madde oylamasında Ak Partili bazı milletvekilleri, oy kabinlerine girmeden oylarını kullandı. Meclis İç Tüzüğü’ne göre gizli yapılan oylamada tüm vekillerin kabinlere girerek oy kullanması gerekiyordu.
Aydın vekilleri uyardı.
Milletvekillerinin, zarfın içine koymadıkları pulları göstermek suretiyle oyunun rengini belli etmeleri üzerine, birleşimi yöneten Ak Parti’li TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, milletvekillerini uyararak, oylama kurallarına uymalarını istedi. Aydın, “Oylamayı kurallarına uygun yapıyoruz, gizli oylamadır, perdelere dikkat edelim. Lütfen, oylamayı kurallarına uygun bir şekilde yapalım. Lütfen, kabinlerin içine girelim ve o şekilde oylarımızı kullanalım” dedi.
Açık oylamaya döndü
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de gizli oylama kurallarına uyulmadığını ifade ederek, Aydın’dan milletvekillerine müdahale etmesini istedi. Özel, “İktidar partisinden her sandığın başında 7-8 arkadaş sandığın oy verme kabinine yönelen milletvekillerine ‘Dışarıda kullan. Yüzünü bana dön. Gülcemalini göreyim’ şeklinde uyarılarla kapalı oylamayı açık oylamaya çevirmeye çalışmaktadır. Çok sayıda milletvekili açık oy kullanmaktadır ve üzerlerinde iktidar partisi grubundan 7-8 arkadaş sürekli ‘Gülcemalini göreyim, yüzünü bana dön, attığın oyu da bil’ şeklinde zorlamada bulunuyor.
Özel, Bakan Süleyman Soylu’nun da açık oy kullandığını iddia ederek CHP milletvekillerine dönüp “Bunu gördünüz mü arkadaşlar” diye sordu. CHP’li vekiller “gördük” diye bağırdı. Bunun üzerine Özel, “Sayın Bakana açık oy attırmak hem o Bakanın şahsına hem Türkiye Cumhuriyeti devletine hakarettir” diye tepki gösterdi.
Pullarla poz verdi
HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü de Aydın’a seslenerek, “Sayın Başkan, perdeler kapatılsın. Gizli oy diye bir şey yok” dedi.
Ak Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, zarfların atıldığı kupaların önünde hatıra fotoğrafı çektirirken ret oyunu ifade eden kırmızı ve çekimser oyu gösteren yeşil pulları elinde tutarak poz verdi. Böylece Kurt, kabul anlamına gelen beyaz pulu zarfa attığını göstermek istedi.
‘Boş oylar’ CHP’den
Milliyet’in aldığı bilgilere göre önceki gün yapılan anayasa değişikliğine yönelik ilk tur oylamalarda “boş” oylar CHP milletvekillerince kullanıldı. Alınan bilgilere göre, Ak Parti grubunun, kullanılan oyu kontrol etme ve Ak Partili milletvekillerinden zarfa koymadığı “pul”u talep etme ihtimaline karşı CHP milletvekilleri üç renkteki pulu da kabinde bırakarak, Ak Parti milletvekillerinin “kontrol” mekanizmasını aşmaya çalıştı
Kabin operasyonu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun teklife “kabul” vereceğini yönündeki açıklamasını defalarca hatırlatan Ak Parti’li vekiller, CHP liderini “yakın takibe” aldı. Genel Kurul’da yapılan 3 gizli oylamada Kılıçdaroğlu’nun oyunun rengini öğrenmek isteyen Ak Partililer kabin operasyonu gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu girmeden önce kabine girip artık pulları temizleyen Ak Partililer, CHP lideri oyunu kullandıktan sonra tekrar kabine girdi. Ak Partililer “beyaz” ve “yeşil” pul bulduklarını Kılıçdaroğlu’nun, “hayır” oyu kullandığını öne sürdüler. Gazetecilerin “Şaka mı bu” çıkışına Ak Partili vekiller “Hayır, gerçek” karşılığını verdi.

BAŞBAKAN SIRAYA GİRDİ

Davutoğlu, 1. madde oylamasında oyunu kullandıktan sonra zarfını kupaya atmak üzere ilerlerken bir grup milletvekilinin fotoğraf çektirmesini bekledi. Bu fotoğraf sosyal medyada tartışma yarattı.
Başbakan’ın fotoğraf çektiren Ak Parti’li vekiller tarafından bekletilmesine CHP lideri Kılıçdaroğlu da tepki gösterdi. CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Kılıçdaroğlu’na söz konusu fotoğrafı göstererek paylaştı. Sosyal medyada Gündem olan Ak Parti’lilerin fotoğrafına karşılık Yarkadaş, şöyle konuştu: “Kılıçdaroğlu, Başbakan’a yapılan vefasızlığın fotoğrafını görünce ‘Sayın Davutoğlu’na haksızlık etmişler. Güzel bir tablo değil’ dedi.” Kaynak: Milliyet