GÜNDEM: Saldırı ile ilgili 4 gözaltı

Ankara’da düzenlenen son terör saldırısıyla ilgili 3 ilde yapılan operasyonda 4 kişi gözaltına alındı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi (TEM) ekiplerince, terör örgütü PKK’ya yönelik Ankara, İstanbul ve Kars’ta gerçekleştirilen operasyonda 4 kişi yakalandı. Şüphelilerin, Kızılay’daki terör saldırısıyla ilgili gözaltına alındıkları belirtildi.
13 Mart’ta Kızılay Güvenpark’taki otobüs durağının yakınında bir aracın patlatılması sonucu meydana gelen ve terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirildiği tespit edilen saldırıya ilişkin soruşturma kapsamında yeni bulgulara ulaşıldı.
Geniş çaplı soruşturmada, söz konusu saldırıyla ilgileri olduğu gerekçesiyle 4 şüpheliye yönelik Ankara, İstanbul ve Kars’ta sabah saatlerinde eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonda Ankara’da 2, İstanbul ve Kars’ta birer kişi gözaltına alındı. Ankara’da gözaltına alınan iki şüpheli, Adli Tıp Kurumunda sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine getirildi.
Diğer iki şüphelinin ise bulundukları illerde sağlık kontrolünden geçirilmelerinin ardından gün içerisinde Ankara’ya gönderileceği öğrenildi. Operasyon kapsamında yeni gözaltıların olabileceği bildirildi.
Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesi Dicle Bulvarı’nda, terör suçu işledikleri iddiasıyla gözaltına alınan bazı şüphelileri sağlık kontrolü için hastaneye götüren polis servis aracının geçişi sırasında terör örgütü PKK mensuplarınca bomba yüklü araç infilak ettirildi.Patlamada polis memurlarının da bulunduğu 48 kişi yaralandı. Yaralılar olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ekiplerince kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Yaralı sayısının yüksek olmasının nedeninin, saldırı düzenlenen bölgenin o saatlerde kalabalık olmasından kaynaklandığı belirtildi. Patlamanın meydana geldiği bölgedeki çay bahçesinde bulunan birçok vatandaş yaralanırken, yine yakınlarda bulunan bir lisedeki öğrencilerin 2 saat erken çıkması facianın büyümesini önledi.PKK adına eylem yapan şüpheliler patlamada öldüHastanede tedavisi süren yaralılardan 3’ü müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden 3 kişinin, örgüt adına Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki fabrikaya el koyma suçunu işledikleri iddiasıyla gözaltına alınan şüpheliler olduğu öğrenildi.Yaralılar arasında 1 aylık bebek de varPatlamada yaralananlar arasında, annesi D.Ç. ile parkta bulunan 1 aylık Z.L.Ç isimli kız bebek de bulunuyor. Yaralı bebek ve annesinin Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisi devam ettiği ve sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.1 polis memurunun durumu ağırDiyarbakır Asker Hastanesi’nde tedavi altına alınan 12 polis memurundan birinin durumunun ağır olduğu, ameliyata alındığı belirtildi.Diyarbakır Valiliği: Araçta 9 polis ile 7 şüpheli vardıDiyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, “terör örgütü adına bir ilçede bulunan fabrikaya el koyma” suçu nedeniyle gözaltına alınan zanlıların, doktor raporu almak için hastaneye götürülürken Batıkent Kavşağı mevkisinde bomba yüklü aracın patlatıldığı bildirildi.Polis servis aracında 9 polis ile 7 şüphelinin bulunduğu, yaralılar arasında civarda oturan ve olay sırasında bölgede bulunanların yer aldığı kaydedilen açıklamada, “Patlamada 12’si polis 45 kişi yaralanmıştır. Ayrıca ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 3 şahıs müdahalelere rağmen yaşamını kaybetmiştir.” ifadelerine yer verildi.Öğrencilerin okuldan ayrılması facianın büyümesini önlediPatlama, Şehit Albay Güner Ekici İmam Hatip Ortaokulu ile bir çay bahçesinin önünde meydana geldi. Öğrencilerin, patlamadan yaklaşık 2 saat önce okuldan ayrıldığı, bunun da facianın büyümesini önlediği bildirildi.Patlamanın şiddetiyle yolda çukur oluşurken, okul binası ile çevredeki çok sayıda bina ve araç hasar gördü.Polis ekiplerince olay yerinde inceleme sürerken, Dicle Bulvarı ulaşıma kapatıldı. Güvenlik güçlerince teröristlerin yakalanması için çevrede operasyon başlatıldı.

Diyarbakır’da terör örgütü PKK’ya eylemlerde maddi destek sunduğu gerekçesiyle 17 derneğin faaliyetten tedbiren alıkonulmasına karar verildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kentte faaliyet gösteren Şeyh Şamil Mahallesi Yurttaş Dayanışma Derneği, Hasırlı Mahallesi Özgür Yurttaş Derneği, Seyrantepe Eşit Özgür Yurttaş Dayanışma Derneği, 5 Nisan Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği, Huzurevleri Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği, Selahaddin Eyyubi Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği, Körhat Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği, Şehitlik Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği, Mevlana Halit Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği, Yunus Emre Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği, Fatih Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği, Fatihpaşa Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği, Muradiye Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği, Yeniköy Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği, İskenderpaşa Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği, Lalebey Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği ve Bağcılar Mahallesi Eşit Özgür Derneği hakkında hazırlanan davaname, 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce kabul edildi.
PKK’nın kuruluşuna ilişkin detaylı bilgilere yer verilen davanamede, PKK’nın, devletin egemenliği altında bulunan toprakların bir kısmını devlet idaresinden cebren ayırmaya yönelik eylemlerde bulunan silahlı terör örgütü olduğu belirtildi. Davanamede, Diyarbakır Valiliği İl Dernekler Müdürlüğünce gönderilen yazıda yapılan incelemede, 17 ayrı derneğin fikir ve tavır birlikteliği olduğunun tespit edildiği vurgulandı.ASIL AMAÇLARI ÖRGÜTE DESTEK VERMEKDernek ve mensuplarının terör örgütü PKK’ya destek verdiği aktarılan davanamede, şu ifadeler yer aldı: “Derneklerin terör örgütü PKK/KCK tarafından gerçekleştirilmiş eylemlerde, kamu düzeni ve asayişi bozucu faaliyetlerde birlikte hareket etmek suretiyle yasa dışı unsurlara maddi destek sundukları anlaşılmıştır. Dernek mensuplarının terör suçlarına karışmış olmaları sebebiyle haklarında birçok adli işlem yapılmıştır.”

Terör örgütü IŞİD’in, silah, bomba imalatı yaptığı ve en etkin saldırı aracı olarak kullandığı bomba monte edilmiş araçların imal edildiği ve depolandığı gizli bölgeyi Yeni Şafak ortaya çıkardı. Bölge Türkiye sınırına 24 kilometre mesafedeki El Bap, Çobanbey ve Mera Kasabalarına eşit uzaklıkta Able Köyünde yer alıyor. Eski taş ocaklarının olduğu bölgede kurulan atölyelerde üretilen ve yeraltı sığınaklarında saklanan silah ve cephaneler Suriye’nin tüm bölgelerine bu merkezden gönderiliyor. İmalathane ve çevresi üst düzey güvenlik önlemi ile korunuyor, bölgede örgüt üyeleri dahil hiç bir sivilin telefon ve benzeri elektronik cihaz taşımasına izin verilmiyor. FABRİKALARI ARATMIYORIŞİD daha önce el yapımı havan mermileri ve benzeri birçok cephanesini Halep’in Kuzeydoğusu’ndaki El Bap kasabasında bulunan imalathanelerinde üretiyordu. Ancak kasaba sürekli koalisyon güçlerine ait İnsansız Hava Araçları (İHA) tarafından gözetleniyor ve bombalanıyordu. Örgüt bu saldırılardan kaçınmak için atölyelerini daha orta bölgede yer alan ve eski taş ocakları ile çevrili kayalık Able Köyü’ne kaydırdı. Köyün taşlık alanda bulunan mağaralarda, torna tezgahları, kaynak makinaları ve benzeri cihazlarla fabrikaları aratmayan teknolojilerle silah üretiliyor.

Yer yer köylülerin de çalıştırıldığı silah imalathanelerinde üretilip depolanan cephane ve silahlar kamyon, akaryakıt tankerleri ve sivil minibüsler aracılığı ile örgütün savaştığı bölgelere taşınıyor. Özellikle Kobani, Telabyat, Şam, Humus ve Dera gibi bölgelere buradan silah, cephane ve bomba monte edilmiş araç sevkiyatı yapılıyor. Ayrıca roketatar ve katyuşa füzeleri de buradaki yeraltı depolarında tutuluyor. Koalisyon görmüyor!Yaklaşık 2 kilometrekare alanda bir yıldır üretim ve sevkiyat yapılan tesislere, koalisyon güçleri ve ABD ittifakı ile bölgeye aylardır bomba yapdıran Rus güçleri hiç saldırmıyor. Örgüt silah sevkiyatını daha çok geceleri gerçekleştirirken, bölgede şüphelendiği şahısları göçe zorluyor. Son bir yıldır aktif olan Able Köyü’ndeki tesisler, otomobil, motosiklet, minibüs ve kamyonların kurşun geçirmez hale getirilip canlı bomba araçlarına dönüştürüldüğü en önemli merkez. Burada üretilip Suriye’nin tüm bölgelerine ve Irak’a gönderilen canlı bomba araçlarından günde 20-30 tane yapılıyor. (Yenişafak)