AKTÜEL: Ürünü satın alanlara süpriz var…

Adalet Bakanlığı Ceza ve İnfaz Kurumları’nda yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında hükümlü ve tutuklular tarafından iş yurtlarında hazırlanan ürünlerin tanıtımı ile satışının yapılması amacıyla, “İstanbul 5. Ürün ve El Sanatları Fuarı” açıldı.
Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enes Yavuz Yıldırım, Neşe Berber’e şunları söyledi.

Kadıköy İskele Meydanı’ndaki açılışa Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enes Yavuz Yıldırım, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Bölge Adliye Başsavcısı Turan Çolakkadı da katıldı. Program saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun’un konuşması ile devam etti.

Fehmi Tosun, “Ülkemize yapılan tüm saldırıları şiddetle ve nefretle kınıyorum. Menfur saldırılarda şehit olanlara Allah’tan rahmet, yaralananlara ise sağlık ve şifa diliyorum. Ülkemizin ve milletimizin, birliğine, bütünlüğüne ve kardeşliğine yönelik terör eylemlerine karşılık cana başla mücadele eden kahraman polis, asker ve tüm güvenlik görevlilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyorum. Ülke olarak, kimden gelirse gelsin, kime yönelmiş olursa olsun her türlü şiddet ve terörizmi birlik ve beraberlik içerisinde, kararlılık ve mücadele azmiyle aşacağımıza canı gönülden inanıyorum” dedi.
Fehmi Tosun, ” İstanbul’da 5’incisi yapılan bu fuarda ülkemizdeki ayrı ceza infaz kurumu bünyesindeki iş yurtlarından üretilen ürünler sergilenecektir. Kadıköy ilçesinde ilk kez yapılacak olan bu fuara ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyorum” diye konuştu.

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enes Yavuz Yıldırım ise şunları söyledi.

İşyurtlar kurumu ceza infaz kurumlarında iş eğitimi ve iş üretimi çalışmalarında 2000’li yılların başından beri hız kazandı.
Biz ceza infaz kurumlarında hükümlülerin hayata kazandırılması, sosyal hayata kazandırılması yaptığımız çalışmaların ürünlerini halk ile paylaşmak istedik. Fuar fikri burdan çıktı.

Türkiye’de 259 iş yurdu müdürlüğümüz var, biz 150 stand ile 77 şehir ile buradayız. Geçtiğimiz yıl 47.bin hükümlü sigortalı olarak çalıştı.
Bugün burada gördüğünüz bu ürünler onların emeğinin sonucu
Satış yapılacakmı bu fuar’da…
Evet gördüğünüz tüm ürünlerin satışı yapılıyor.

Elde edilecek gelir nereye aktarılacak?
İş yurtları kurumu çatısı altında yapılan bir üretimin satışından elde edilecek gelirin nereye gideceği kanunla belirlenmiş.
Bu gelirin büyük çoğunluğu yine ceza infaz kurumlarının ihtiyaçları için harcanıyor. Yine ceza infaz kurumlarındaki tutukluların özellikle ekonomik olarak istifade etmesi de sağlanıyor.

Hükümlüler küçük bir ücret alıyorlar. Sigortaları yapılıyor.
Hükümlü ve tutukluların iaşe giderleri de kendilerinden talep edilmiyor daha sonra bu yönden bakıldığında hem maddi bir getirisi var.
Hemde cezaevlerinde kalan hükümlülerin zamanlarını boş geçirmemelerini birer iş, meslek sahibi olmaları noktasında fayda sağlıyor. Kişisel olarak da donanımlarını zenginleştirmiş oluyor.

Başka şehirlerde yapılacak mı bu fuar?
Bu sene fuar sayımızı yedi’ye çıkartacağız. Yedi ilimizde bu fuarları tekrarlayacağız.
Bugün Kadıköy ilçesinin bu güzel meydanında yapmış olduk.
Bundan sonraki fuar Anadolu’da Yozgat ilimizde olacak.

Hükümlüler, ürünlerinin satılmasından halka ulaşmasından mutlularmı?

Elbette buradaki sistem içerisinde çalışan hükümlülerimiz, ayrıca personelimizin emeği bunlar. Bizim olduğu kadar, hükümlülerimiz için bu ürünleri yapmış olmak bir övünç kaynağı

Ürünü satın alanlara süpriz var…
Buradaki ürünlerin bazılarının içinde mektuplar var, ürünü alan için yazılmış, hükümlülerimiz kendi duygularını ifade eden mektupları yazdılar, alana mesaj olarak gidecek bu mektuplar.

Fiyatlar ortalama piyasa bizde emek yogun işlerde emsal ürünlere göre oldukça ucuz, bizim amacımız kar etmek değil, hükümlünün sosyal hayata ayak uydurmasını sağlamak.
Sekiz gün Kadıköy meydanında fuarımız halka açık olacak.
ÖZEL HABER NEŞE BERBER