EKONOMİ: Talih Kuşu 5 Ağustos’ta uçacak

Daha önceki iki ihalesi başarısız olan Milli Piyango için yarın ilana çıkılıp, teklifler 5 Ağustos’ta alınacak. Peşinat düşürülürken, şirketlere günde iki çekiliş hakkı getirildi
Hükümet, ilk iki denemesi başarısız olan Milli Piyango ihalesi için şartlarda pek çok kolaylığa giderek yılan hikâyesine dönen süreci yedi yılın ardından tamamlamak amacıyla düğmeye bastı. Milli Piyango İdaresi’ne ait şans oyunları lisans ihalesinin ilanına yarın çıkılacak. İlan kapsamında tekliflerin de 5 Ağustos’ta alınması hedefleniyor.
Şans oyunlarının özelleştirilmesine ilişkin olarak düzenlenen toplantıda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, yönetmelik ve diğer dokümanlarda yapılan iyileştirmeler sonucunda, ihaleye daha fazla yatırımcının katılmasını beklediklerini söyledi. Ağbal, Milli Piyango İdaresi’nin lisansa konu şans oyunlarını düzenleyemeyeceği ve ayrı bir lisans veremeyeceği hususunun yönetmelikte açık şekilde belirlendiğini belirtti.
Önceki ihalede, aynı oyun için günde bir kez çekiliş hakkı bulunduğu belirten Ağbal, bu hakkın yeni ihalede sayısal oyunlar için ikiye çıkarıldığını bildirdi. Buna göre bir hafta içinde 14 çekiliş yapmak teknik olarak mümkün hale geldi. Bu uygulama işletmenin elde edeceği hasılatı da artıracak. İhaleyi alan firmanın vadeli ödeme seçeneğini tercih etmesi halinde önceki ihalede peşinat tutarının yüzde 40 olduğunu anımsatan Ağbal, yeni ihalede bu tutarı yüzde 20 olarak belirlediklerini kaydetti.
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü Muammer Çolak ise iki çekiliş hakkı konusunda şu bilgileri verdi: “Günde iki kez yapılacak çekiliş Sayısal Loto, Şans Topu, Süper Loto ve 10 Numara için geçerli olacak. Diyelim ki saat 14.00 çekilişi… 14.00’e kadar vatandaş oyun oynayabilecek. Yeni oyun süreci saat 14.00’ten sonra başlayacak.”
Peşin ödeme oranı yüzde 20’ye indirildi
İmtiyaz sözleşmesi değil, özel hukuk sözleşmesi ihalesi olacak.
Milli Piyango İdaresi lisansa konu şans oyunları düzenleyemeyecek.
İdare yeni lisans vermeyecek.
Şirketlerin hem dolar hem lira cinsinden ödeme yapmasına vize çıktı.
Aynı gün için günde iki kez çekiliş hakkı sağlandı.
İşletmeci kendisinde olmayan yetkinlik için başka bir operatörü yanına alabilecek.
Yeni oyunların onay süreleri kısaltıldı.
İhalede peşinat tutarı yüzde 40’dan 20’ye indirildi.
Hisselere rehin hakkı getirildi.
Ağbal’ın Milli Piyango ihalesi için değişen şartları açıklamasının ardından ilk açıklama daha önce ihaleyi kazanmasına rağmen ödemeyi yapamayan Net Holding’den geldi. Net Holding’den yapılan açıklamada, “Türkiye’deki şans oyunları pazarına inancımız devam ediyor. Özelleştirilme sürecinde en önemli yatırımcılardan biri olmayı planlıyoruz” denildi. Bir başka talip de bilyoner.com. Online bahis sitesinin genel müdürü Sait Kayahan daha önce Özelleştirme İdaresi’yle kapsamlı görüşmeler yaptıklarını duyurmuştu. Kaynak: Sabah