DÜNYA: Donald Trump garantiledi

Yabancı karşıtı ve ırkçı söylemleriyle büyük tepki çeken Donald Trump, başkanlık yarışında en yakın rakibini pes ettirdi. Ted Cruz’un çekilmesiyle milyarder işadamı Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’den adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.
Dünyanın yakından takip ettiği ABD başkanlık seçimlerinde tablo netleşti. Indiana eyaletindeki ön seçimlerde en yakın rakibi Ted Cruza’a havlu attıran Donald Trump, kasım ayındaki yarışta Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olmayı garantiledi. Demokrat Parti’deyse, Indiana’da yenilmesine rağmen Hillary Clinton’ın açık ara üstünlüğü sürüyor. Dünkü sonuçların ardından her iki aday da partilerindeki rakiplerinden çok birbirlerine mesaj gönderdi. Cumhuriyetçi Parti üyelerinin ve siyasi yorumcuların tüm itirazlarına rağmen, göçmen karşıtı, ırkçı ve ötekileştirici bir dil kullanan Donald Trump, delege sayısını 1041’e çıkarmayı başardı. Kampanyasını sonlandırdığını açıklayan Senatör Ted Cruz da “Elimizden gelen her şeyi yaptık. Ancak bizim için galibiyet yolu kapandı. Seçmen başka bir yol tercih etti” ifadelerini kullandı.
Trump’a karşı yarışı sürdüren ve delege sayısı henüz 200’e bile ulaşamayan Ohio Valisi John Kasich’in de yarıştan çekilme kararı aldığı kaydedildi. ABD basınında yer alan haberlere göre, Kasich’in kampanyasından bir yetkili, Kasich’in seçim çalışmalarını sonlandırdığını, yapacağı basın açıklamasıyla bunu duyuracağını söyledi. Kasich’in de yarıştan ayrılmasıyla Cumhuriyetçi Parti’de başkan aday adayı olarak yalnızca emlak zengini iş adamı Donald Trump kalacak. Bin 237 delegeyi toplayan aday, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olmaya hak kazanıyor. Cumhuriyetçi Parti’nin Başkanı Reince Priebus “Trump muhtemelen başkan adayı olacak. Hepimiz onun arkasında birleşip Hillary Clinton’ı yenmeye odaklanmalıyız” açıklamasında bulundu. Demokrat aday ve eski First Leydi Hillary Clinton “Artık genel seçimlere odaklanıyoruz. Çünkü kazanmak için her şeyi söyleyebilecek ve her yola başvurabilecek bir adaya karşı yarışacağız” ifadelerini kullandı. Cruz’un yarıştan çekilmesiyle iyice rahatlayan Trump ise “Sıra Clinton’a geldi. Kasım ayında kazanacağız. Hem de çok büyük farkla kazanacağız” dedi.
Cumhuriyetçi Parti’nin elitleri tarafından desteklenmeyen Donald Trump, ön seçim sürecinde, güçlü adayları birer birer yarışın dışına itmeyi başardı. Son Cumhuriyetçi Başkan George Bush’un kardeşi Jeb Bush, beyin cerrahı Ben Carson, genç senatör Marco Rubio ve Ted Cruz, sert söylemler dile getiren Trump’a direnemedi. “Müslümanları ülkeye almayalım” açıklamasıyla tepki toplayan Trump, Meksika sınırına duvar örmeyi teklif etmiş, Meksikalı göçmenleri de “tecavüzcü ve katil” olarak tanımlamıştı. Kaynak: Sabah