AKTÜEL: Hıdırellez ile bahara merhaba

Hıdırellez ne zaman başlıyor? Baharın müjdecisi olan Mayıs ayına girdiğimiz bu günlerde herkes tarafından en çok merak edilen konular arasında yer alan hızır günü dileği ve gelenekleri 5 mayıs (bugün) yapılcak. Hıdırellezde neler yapılır? detayları haberin devamında bulabilirsiniz. Sıcak günlerin habercisi olarak bilinen Hıdırellez aynı zamanda baharında habercisidir. Peki, Hıdırellez nedir? ve Hıdırellez ne zaman başlıyor? Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan birisi olarak bilinen Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da adlandırılmaktadır. Hızır günü nedir? Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu söylenmektedir. Hıdırellez ile ilgili olarak birçok rivayetler mevcuttur. Bu günün gecesinde dilenen dileklerin gerçek olduğu, dua kapılarının açıldığı özel günlerden birisi olduğu rivayet edilmektedir. Bugüne adını veren Hızır aleyhüsselamın yaşam suyu olan (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaştığı ve özellikle de bahar ayında aramızda dolanarak, bolluk ve sağlık dağıttığına inanılır. 2016 Hıdırellez nasıl kutlanır? 5 Mayıs perşembe günü kutlanacak olan Hıdırellezde neler yapılır? Hıdırellez duası var mıdır? Nasıl dilek tutulur?

HIDIRELLEZ NE ZAMAN
Sıcak günlerin habercisi olarak tabir edilen Hıdırellez ya da Hıdrellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biri olarak tanımlanmaktadır. Hakkında çok sayıda rivayetlerin olduğu bu özel gün Hızır Günü Dileklerin gerçek olduğu, dua kapılarının açıldığı özel günlerden biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas Aleshüsselam’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. 5 Mayıs Günü kutlanacak olan Hızır ve Hıdırellez’in kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi) ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü oldu 2016’da 5 Mayıs Perşembe günü başlayacak olan hıdırellez kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

HIDIRELLEZİN KÖKENİ NEREDEN GELİYOR?

Bunlardan bazıları Hıdırellez’in Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu şeklindedir. Hıdırellez Gününü ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir. Hıdırellez gününe konu ola Hızır Alehüsselam’ın; yaşam suyu (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaştığı ve özellikle de baharda insanların arasında dolanarak, bolluk ve sağlık dağıttığına inanılır. Hızır bir kişiye verilen addan çok aslında bir doğasal durumu ifade eder. Bu ad aynı zamanda baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini simgeler.

Türkiye’de Hızır’a atfedilen özelliklerin bazıları:

Kalbi temiz, Kalbi temiz, Allah’a inanan insanlara yardım eder.

Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.

Dertlilere derman, hastalara şifa verir.

Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.

İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.

Uğur ve kısmet sembolüdür.

Mucize ve keramet sahibidir.

HIDIRELLEZ FARKLI DİNLERDE DE FARKLI ANLAMDA KUTLANIYOR

Hıdırellez’in UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır. Türkiye’de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs tarihinde kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar.