GÜNDEM: Pasaportlarda bu yoksa TC vatandaşları AB’ye giremeyecek

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı. Türk vatandaşları için en önemli kriter ise pasaportların yeni biyometrik pasaport ve parmak izi olması… Pasaportunuz bu özellikleri taşımıyorsa yenisi gelene kadar AB ülkelerine giriş yapamayacaksınız. Herkesin merak ettiği soru ise pasaport bedeli ödenip ödenmeyeceğiydi. Pasaport süresi dolmamış olanlar sadece cüzdan bedeli ödeyecek.
AB’nin yeni çip şartı, 1 Haziran’dan itibaren alınacak pasaportlara yeni çip konulmasıyla aşıldı. Elde olan mevcut pasaportlarla AB ülkelerine vizesiz girmek mümkün değil. Ancak 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren alınacak pasaportlarla vizesiz seyahat mümkün olacak. Bu pasaportların çiplerine AB’nin şart koştuğu biyometrik veriler (parmak izleri ve bazı kişisel veriler) yüklenecek. Bu pasaportlarda fiziki bir değişiklik olamayacak..
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Eski pasaportların parmak izlerinin yüklendiği yeni pasaportlarla değiştirileceğini. Talebin yoğun olması beklenirken, hazırlıkların yapıldığını herhangi bir sıkıntı olmayacağını söyledi.

MERAK EDİLEN SORU: ÜCRET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AB Bakanı Volkan Bozkır gazetecilerin pasaport bedeli ile ilgili sorusunu da böyle yanıtladı.
Dağıtılacak pasaportlar ücret karşılığında verilecek. 10 yıllık pasaportu olan bir kişi 8 yıl pasaportundan yararlanmışsa sadece cüzdan bedelini ödeyecek. Aynı şekilde pasaportunu kaybetmiş bir kişi de sadece cüzdan bedelini ödeyerek yeni pasaport sahibi olabilicek. Kaynak: Milliyet