SPOR: Çağla ile yeni bir Çağ

“Gazeteci Neşe Berber İstanbul Cup Şampiyonu Çağla Büyükakçay ile çok çarpıcı bir röportaja imza attı. Büyükakçay şampiyonluk öncesi ve sonrası yaşadıklarını, bundan sonraki hayalini, duygularını tüm içtenliği ile konuştu.”

Şampiyonluk ilk gecesi nasıl geçti neler yaşadın?
Bu çok başka bir duygu idi benim için, maçtan sonra inanılmaz bir duygu boşalması yaşadım. Birazcık hissiz bir hale geldim. Şoktaydım.
Çünkü günlerdir çok gerildim. Maçın içindede gergindim. Hem İstanbul Cup’ın benim için önemi büyüktü. Her kazandığım maç beni bir yere taşıyordu. Bütün hafta verdiğim bir mücadele vardı. Hergün duygusal olarak kendimle mücadele ettiğim bir hafta oldu. Maçtan sonra eve girdiğimde şoktaydım, ne yaptım ne yaşadım ben diye.
Sabah uyandığımda en sevdiğim arkadaşlarım dostlarım 82 numara olduğumu göndermişler. Yurtdışında yaşayan benim çocukluğumu bilen çocukluğumuza dair hayallerimi bilen arkadaşlarımdan gelen ‘Başardın’ mesajları ve televizyonu açınca herkesin benden bahsetmesi beni çok duygulandırdı.

Orada çok ağladım, koptum ağlamaktan…

Her tenisçi gibi benim hayalimde ülkemin beni konuşması, herkesin benden bahsediyor olması, başarımla gündeme geliyor olmak ilk yüze giriyor olmak tam burada bana bir dank etti. Annemde geldi işte orada baya bir ağladım, koptum diyebilirim. İlk yüze girmek çok önemliydi benim için. Güzel zamanlarımızda oldu, ama çok zor zamanlarımızda oldu, tahmin edebilirsiniz. Her şey çok kolay olmadı buraya gelmek çok kolay değildi, işte onları hatırlayınca başarmış olmanın duygusuyla ağladım.

Tracy Austin bir mesaj paylaştı senin için ve şunu söyledi,
‘Another life changing story’
“Hayat değiştiren bir hikaye daha”
Çok mesaj aldım, herkesten tanınmış isimlerden, basından çok ilgi gördüm. Dünya’nın bir numarasının benim için söylediği sözden bende çok mutlu oldum, Tracy’nin söylemek istediği de belki benim şampiyonluğum ile hayatlara dokunuşum olacak, Türkiye’de küçüklerin hayatına dokunuşumdan, baktığınızda Türkiye’nin hiç bir tenis geçmişi yok. Bunu başaran birisi olarak çok sevindim. Monica Seles’te benim için mesaj atmış. Sporculardan, yöneticilerden, tenis izleyen, hayatında hiç tenis izlemeyenlerin bile oturup 2,5 saat tenis izledim diyen insanların maçtan sonra ağladım diyenler oldu. Hakikaten müthiş mesajlar aldım, bu kadar çok sahiplenildiğim için çok duygulandım.

.
Beni ülkemde sadece bir hafta izliyor seyircim…
Ben hep şunu dile getiriyorum, senede yirmibeş hafta turnuva oynuyorum ama kendi ülkemde beni sadece bir hafta izliyor Bir hafta ben en iyisini yapmak istiyorum. Bu hafta ilk defa seyirci onünde oynadım. Daha önce kimse bunu bilmiyordu bile tenisçimiz mi var diyorlardı.

Spor Bakanımız oradaydı, Sn Cumhurbaşkanımızdan federasyona mektup geldi. Benim telefonum çok yoğundu. 312’li bir çok numara gördüm ama konuşamadım ama. Dışişleri bakanımızın tebriğini aldım. Aile bakanımızın tebriğini aldım. Maliye bakanımız zaten tenis aşığı bir insan onun tebriğini aldım. Ankara’da yanımıza gelmişti. Fatih Terim aradı tebrik etti.
Fatih Terim ne söyledi arayıp?
Kızım oradaydım, çok duygulandık, çok mutlu oldum. Tebrik ederim dedi. Zaten beni takip ediyordu Fatih hoca. Ben daha önce Fatih hoca’ya sormuştum. ‘Tenis futbol farketmez bu işin mental yanı var bana ne tavsiye edersiniz’ diye.Yanına gitmiştim.

Korkunun beni ele almasına izin vermeden, daha iyiye nasıl yönlendiririm kendimi diye baktım…
Mental yönü samimi olmak gerekirse seyircinin coşkusu beni daha iyi bir yere itiyor ama daha iyi olmak zorundada hissettiriyor. Ben bunu bu sefer avantaja çevirdim. Ben bu işi seviyormuyum diye sordum kendime ve sevdiğim için yapıyorum dedim. Bunu kendime söyledim ve devam ettim. Beni beğenenler olduğu kadar beğenmeyenlerde çıkacaktır diye düşündüm, ben kendimi beğeniyormuyum diye sorup yoluma devam ettim.

Ben tenisi sevdim, ailemde arkamda durdu, bu süreci kabul edip devam etmeyi düşünüyorum.
Çağla şampiyonluk maçında bir foton var elinle yumruk yaptığın orada ne demek istedin?
Yani on senedir profösyonel tenis oynuyorum, benim için bir çok insanın başaramayabileceğim ile ilgili şüphesi vardı, yapabilecekmi acaba diyenler olmuştu. O yumruk hareketi de işte evet başardım’ın hareketi olabilir.

Annenin tepkisi nasıl oldu şampiyon olduğun o anda?
Annem maçtaydı. Sürekli ağlıyordu. Çok mutlu oldu annem’de. Annem, babam ailem hepsi hep destek oldu bana. Annem nala ağlamaya devam ediyor. Gittiğimiz yerlerde beni tebrik ediyorlar annem ağlıyor hemen. Tabi çok emek verdi benimle birlikte ona aileme bu duyguyu yaşattığım için çok mutluyum.

Hayalin ne Çağla, bundan sonra nasıl bir yol izleyeceksin?
Olimpiyatları oynamak Türkiye’ye kazandırmak istiyorum bir ilk yapmayı isterim. Kendime bir limit koymak istemiyorum. Bu üst seviyede oynamaya devam etmek istiyorum her tenisçi gibi.
Türkiye’nin tenis elçisi olmak istiyorum.

Bu konuda insanları motive edebilirsem çok mutlu olurum, Sabah Urfa’dan imkanı olmayan çocuklar için proje yapan il temsilcimiz aradı. Böyle yetenekli çocuklarımız var, Bugun aramışlar 4 çocuğu tam bursla okumaya başlamışlar. Bu çok mutlu etti beni. Tenis sporunun Türkiye’de bilinirliğini artırmak çok önemli benim için bunu yapmaya başladım, devam da edeceğim.

Grand Slam Uluslararası Tenis Federasyonu tarafından düzenlenen turnuvada oynamak ve şampiyon olmak hayalim.
Wimboldonda bu sene ilk defa oynayacağım. Toprak’ta iyi bir sonuç aldım. Normal’de sert zeminde oynuyorum. Hepsinde başarılı olabileceğimi düşünüyorum. Tabiki Grand Slam da şampiyon olmak benim en büyük hayalim. Bunu başarabilmek için çalışmalarıma devam edeceğim.

Bundan sonra senin için hiç bir şey eskisi gibi olmayacak hayatında nasıl bir değişim bekliyorsun?
Benim kendimi motive etmek için bir çok yolum var, Bu şampiyonluğu almadan da vardı. Dünyada ilk yirmiye neden girmeyeyim, Tenis’in adını Türkiye’nin adını daha çok duyurmak istiyorum. Daha fazla Tenis’le ilgilenen kitlelerin büyümesini istiyorum.

Yoga yapıyorum…
Vucudumu dinç tutmam için yoga yapıyorum ve masajımı hiç aksatmıyorum. Herkes gibi sabah erken kalkıp antremana gidiyorum, gün benim için akşam altı, altı buçuk’a kadar mesai gibi devam ediyor.

Tenisçi Simona Halep’i kendime yakın buluyorum.
Romanya’da dünya’nın iki numarası oldu. Oyunu ile fizik yapısı ile mesela oda çok uzun bir oyuncu değil Simona Halep’i kendime yakın görüyorum.

ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY KİMDİR?
Türk Milli Tenisçi Çağla Büyükakçay, 28 Eylül 1989 tarihinde Adana’da doğdu. Tenis oynamaya ailesinin desteğiyle 8 yaşındayken Adana Tenis Dağcılık Kulübü’nde başladı. 12 yaşında Türkiye Klasman Turnuvası ve Türkiye Kapalı Kort Turnuvası şampiyonluklarını kazandı. 14 yaşında ENKA spor Kulübü’ne transfer oldu.15 yaşında Türkiye FED Kupası Takımı’na seçilerek Türk tarihindeki en genç bayan milli tenis takımı oyuncusu oldu.

Çağla Büyükakçay, Grand Slam turnuvalarında tek bayanlarda ön eleme turlarında oynayan ve turu geçen ilk Türk tenisçidir. 2010 yılında Amerika Açık Tenis Turnuvasına katılarak ilk Grand Slam turnuvasında ön elemelerde mücadele etti. 2011’de ise Fransa Açık, Wimbledon ve Avustralya Açık turnuvalarında ilk kez ön elemelerde yer aldı.

Çağla Büyükakçay, Pescara’da düzenlenen 2009 Akdeniz oyunları’nda teklerde gümüş madalya kazanmıştır. 2013 Akdeniz oyunlarında ise teklerde ve çiftlerde altın madalyanın sahibi olmuştur. Çağla Büyükakçay, Katar Açık Kadınlar Turnuvası’nın 2. turunda, organizasyonun son şampiyonu ve dünya 12 numarası Safarova’yı 2-0 yenerek 3. tura yükseldi. Milli tenisçi, bu seviye bir turnuvada 3. tura yükselen ilk Türk raket oldu.