GÜNDEM: Kılıçdaroğlu ‘Devlete yük olmasın, taziyeye gideriz’ der.

“Gazeteci Neşe Berber Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile çok çarpıcı bir röportaja imza attı. Başkan Sözlü siyasi liderler hakkında düşüncelerini Adana’yı ve projelerini çok açık sözlülükle anlattı. ”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü nasıl biri diye merak ediyoruz?
Benim babam köylü bir adam, cumhuriyetçi, çobanlıktan gelmiş, yörük bana diyorki oğlum herşeyimizi Atatürk’e cumhuriyet’e borçluyuz. Ben Adana’lıyım. Ceyhan Belediye Başkanlığı yaptım. Sonra Adana’ya aday oldum. Zor dediler ama ben zoru tercih ettim. Bireysel olarak kendimizi yaşatmak yerine kollektif olarak yaşamak için tavır koymalıyız.

Ceyhan’ın Çokçapınar Köyü’nde doğan Hüseyin Sözlü; ilköğrenimini köyünde, ortaöğrenimini ise Ceyhan Yaltır Kardeşler Ortaokulu ve Ceyhan Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamlamış. Daha sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne girerek 1989 yılında “Ziraat Mühendisi” olarak mezun olmuş. 1990 yılında DSİ’de İşletme Mühendisi olarak göreve başlamış, 1997 yılında DSİ Kösreli İşletme ve Bakım Başmühendisliği’ne atanmış.

1999’dan bu yana aralıksız üç dönem Ceyhan Belediye Başkanlığı’na seçilmiş olan Hüseyin Sözlü, bunun yanı sıra Türkiye Mahalli İdareler İşveren Sendikası Genel Başkanlığı, Türkiye İşveren Sendikaları Yönetim Kurulu Üyeliği ve Güreş Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de yürütmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iyi bir siyasetçi,
Halk tipi siyaset yapıyor, bazen derlerki Türkiye’de muhalefet yok ama baktığınızda Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Devlet Bahçeli’nin söylemediği ne kaldı? Ama onun yaptığı gibi siyaset yapmak lazım, onun yaptığı gibi, adam yerinde durmuyor, mesela federasyon başkanlarından birinin kardeşi öldü, adam hemen programını iptal ediyor, geliyor cenazede yerini alıyor.

Tayyip Erdoğan’ın siyaset tarzı bizimkilerden çok farklı.
Devlet Bahçeli’de abartmamak lazım der gelmez
Mesela bizim eski cumhurbaşkanlarından Ahmet Necdet Sezer olsa uçak benzin yakacak diye düşünür, Kemal Kılıçdaroğlu devlete yük olmasın der, taziyeye gideriz der. Devlet Bahçeli’de abartmamak lazım der gelmez, Tayyip Erdoğan hiç durmaz ordan oraya ordan oraya gidiyor.
Tayyip Erdoğan’ın siyaset tarzı bizimkilerden çok farklı.

Sizde yerinizde durmuyorsunuz? Çok hareketli bir siyasetçi gibisiniz?
Ben halk siyasetçisiyim.
Ben şimdi yerimde dursam zaten muhalefet partisinin belediye başkanı olarak, bunların hiç birini yapamam. Ben işim olunca Ankara’ya günü birlik gidip geliyorum. Gündüz kaçırdığım bir programı akşam katılırım. Yani İstanbul’a da gitsem gider gelirim. Sebebi biz muhalefetiz, uyanık ve dik olmalıyız ki kampanyanın sonunda bunlara cevap verebileyim. Fazla çalışarak çok enerji harcayarak çalıştım, çalışmayada devam ediyorum. Ben halk siyasetçisiyim.

Siyaseti seviyorsunuz? Belediye Başkanından çok siyasetçi gibi konuşuyorsunuz?

Türkiye’deki diğer belediye başkanlarından farklı olduğum doğrudur. Hükumetle ilgili konu başlığında bizim partide bile posta koyacak adam bulamazsınız. Ben politik bir adam değilim. İçimden öyle geliyor. Politik olsam zaten Cumhurbaşkanına ses çıkarmamam gerektiğini bilirim. Başına iş alırsın, alıyorumda.

Adana Valisi Mustafa Büyük Türkiye’nin en iyi Valisidir.

Adana Valisi çok iyi bir adam bu konuda hukümetin hakkını yemeyeyim. Türkiye’nin en iyi valisi bizde. Adamın hak hukuk, demokratik, dünyayıda biliyor, kültür bakanlığında müşteşarlık görevi yapmış bir adam, Konyalı, muhafazakar biri eşinin başı örtülü, namazında niyazında çok iyi bir adamdır.
Bununla beraber, Medeniyet, çağdaşlık desen her şey var valimizde, Sakarya’dan geldi. Yani Valimiz mükemmel biri.

Kemal Kılıçdaroğlunun Bakan hanımefendi için söylediği sözler için ne söylersiniz?

Sayın Bakan’ın eminim ki o sözleri söylerken dili sürçmüştür.

Ben bakan hanımefendiyi önceden tanırım. Selma Aliye Kavaf kadın kollarında iken bakan hanımda onla birlikteydi, hatta başka bir hanım daha vardı yanlarında. Bende ozaman Ceyhan Belediye Başkanıydım. 2004-2009 arasıydı. 2005’ti bana geldiler, Kavaf hanımefendiyide çok takdir ederim, Bakan hanımda hiç fena bir hanımefendi değildir, iyidir. Sayın Bakan’ın eminim ki o sözleri söylerken dili sürçmüştür. Sonradan pişman olduğuna eminim.
Aslında Kemal Kılıçdaroğlu cinsiyetçi bir bakış açısı ile o sözü söylememiştir. Kemal Kılıçdaroğlu kibar bir adamdır.

Hüseyin Sözlü’nün Adana için planladığı projeleri çok etkileyici anlatırkende heyecanlı anlatıyor.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, planlı, hızlı, etkin, şeffaf, adil ve vatandaş odaklı hizmet maratonuna 6 dev projeyle devam ediyor. 2 bin 456 metre uzunluğunda, üzerinde 6 şeritli yol ve çift hatlı demiryolu bulunan Devlet Bahçeli Köprüsü’nün inşaatına 30 Mart’ta start veren Başkan Hüseyin Sözlü, Adana’nın itibar abidesi olacak bu hizmetin yanı sıra kentin geleceğine yön verecek projeleri de art arda uygulamaya koyacak. Adnan Menderes Bulvarı’nın çehresini değiştirecek yenileme, Orhan Kemal Kitapçılar Çarşısı, D 400 karayolu alt geçidinin üzerinin kapatılması, Yeşil Bina ve Adana Uyuşturucu İle Mücadele ve Rehabilitasyon Merkeziprojeleri hizmet çıtasını zirveye taşıyacak.

İnsanların hayatını karartan uyuşturucu ve madde bağımlılığına savaş açan Başkan Sözlü,
Çatalan Barajı şantiye sahasındaki binaların onarımıyla Adana Uyuşturucu İle Mücadele ve Rehabilitasyon Merkezi projesini hayata geçirecek. 100 kişi kapasiteli bu merkezde uyuşturucu ve madde bağımlıları tedavi edilip, topluma yeniden kazandırılacak.