GÜNDEM: Can Dündar ve Erdem Gül yeniden hakim karşısında

Can Dündar ve Erdem Gül’ün yargılandığı çok konuşulup, tartışılan MİT tırları davasının üçüncü duruşması bugün görülecek.

Can Dündar ve Erdem Gül’ün MİT tır’ları haberleri nedeniyle yargılandıkları davanın 3. oturumu bugün yapılacak.

Can Dündar duruşma öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İyi bir tesadüf oldu. Türkiye’nin basın özgürlüğünü ilgilendiren ve ifade özgürlüğünü ve barış özlemini dile getiren akademisyenlerin davası bir araya geldi. Çok daha güçlüyüz bugün burada. İki önemli damar Çağlayan önünde bir araya geldi. Bir tür çağlayana dönüşecek Çağlayan’da başlayan mücadele!”

Güncelleme 11:39 Mahkeme heyeti, dosyaların birleştirilmesi talebini görüşmek üzere duruşmaya ara verdi.

Güncelleme 11:15 Av.Akın Atalay davaya ilişkin genel değerlendirmelerde bulunuyor.

“Kimse böyle bir davada sorumluluk almak istemiyor ancak mahkemeler de görevden kaçamaz. Dava, basın kanununda yer alan 4 aylık sürenin geçmesinden sonra açılmıştır.Hak düşürücü süre geçmiştir. Talebimiz suçlama dava konusu 2 haber dava süresinin geçmesi sebebiyle düşme kararı verilmelidir.”

“Bu dava Türkiye kamuoyunda ikna edilememiş, tutuklamaların haksızlığı net bir biçimde anlaşılmıştır. Anayasa Mahkemesi kararına göre de sanıkların eylemi sadece bir haberden ibarettir”

Güncelleme 10.55 Gazetecilerin avukatlarından Bahri Belen davanın Selam Tevhid dosyasıyla birleştirilmesine karşı çıktı, talebin reddedilmesi gerektiğini belirtti. Belen, itirazını maddi gerekçelere dayandırarak anlattı, “CMK’nin ilgili maddelerine göre birleştirme talebinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur” dedi. Savcı ise Dündar-Gül ikilisinin Selam Tevhid dosyası sanıklarıyla paralellik taşıdığını ileri sürüyor.

Güncelleme 10.36 Duruşma başladı. Duruşmada ilk olarak gazeteci Emre Erciş tanık olarak dinlenecek.

Önceki davada ne olmuştu?
Mahkeme, 1 Nisan’daki celsede, Dündar ve Gül’ün sorgusunu yapmıştı. Dündar ve Gül’ün avukatlarına soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerini bildirmeleri için süre vererek davayı ertelemişti. Daha önce mahkemeye çağrılan ancak gelmeyen tanık Emre Erciş hakkında zorla getirme kararı çıkarmıştı.