DÜNYA: Ukrayna’ya ’vize muafiyeti’ geliyor

Avrupa Komisyonu’nun Ukrayna’yı Schengen bölgesinde vizesiz seyahat eden ülkeler listesine ekleyerek Ukrayna vatandaşları için vize uygulamasının kaldırılmasına yönelik önerinin Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Parlamentosuna resmi olarak sunulduğu açıkladı. Avrupa Komisyonu resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, önerinin komisyonun geçtiğimiz Aralık ayında, Ukrayna’nın Vizesiz Seyahat Eylem Planı kapsamındaki tüm göstergeleri başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğine dair olumlu rapor vermesinin ardından yapıldığı ifade edildi.

“UKRAYNA HÜKÜMETİNİN BAŞARISININ SONUCU”

AB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, Ukrayna vatandaşlarının AB içinde biyometrik pasaportlarla vizesiz seyahat edilebilmesi önerisine olan sorumluluğu yerine getirdiklerini ifade ederek, “Bu durum, Adalet ve İçişleri alanlarında geniş kapsamlı ve zor reformları temin eden Ukrayna hükümetinin başarısının bir sonucudur” dedi. Bu durumdan memnun olduğunu da sözlerine ekleyen Avramopoulos, “Bu, Ukrayna vatandaşları için önemli bir başarı. Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nin önerimizi en kısa sürede kabul edeceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

Önerinin kabul edilmesiyle, Ukrayna vatandaşları Schengen bölgesine biyometrik pasaportları ile 90 gün boyunca seyahat edebilecek. Vizesiz seyahat ile vatandaşlar İrlanda ve Birleşik Krallık dışındaki AB ülkelerine seyahat edebilecek. Vize muafiyeti, Vatandaşlara AB içinde çalışma imkanı sağlamayacak.