OTOMOBİL: Bu araçla iki şehir arası sadece 15 lira!..

Otomobil sektöründe son dönemler elektrikli otomobillerin yükselişi yaşanıyor dersek yanlış olmaz. Başı Tesla Motors’un çektiği elektrikli otomobil sektörü, gün geçtikçe sektörün dev firmalarının da yeni odağı olarak yavaş yavaş büyüyor.

DMA Sport.

2007 yılında Türkiye’deki elektrikli araç sektörünün büyümesi ve gelişmesi amacı ile kurulan DMA (Derin Motorlu Araçlar), o tarihten bu yana katettiği gelişme ve bu gelişme sonucu sunduğu şeyler ile önemli başarılara imza atmakta.

2013 yılında, beyin üniteleri ve bu ünitelerde kullanılan yazılımlarına kadar tamamen kendileri tarafından geliştirilen elektrikli aracı piyasaya süren DMA, tesisleri ile de yılda 1000 araç üretmeyi başarmış. 36 ve 53kWs batarya kapasitelerine sahip araçlar, bu kapasiteler ile 36kWs için 280 km, 53kWs için ise 415 km yol gidebilmekte.

Sport, Basic ve Plus şeklinde iki farklı modellere sahip olan DMA’nın araçları, İstanbul-Ankara arası mesafede gidip gelmek için sadece 15 TL’ye ihtiyaç duyuyor (minibüs model için bu fiyat 17 TL civarı). Araçların bunları yapabilmesindeki başarı ise bataryada yatmakta. Hatta DMA’nın ürettiği bataryalar o kadar başarılı olmuş ki Çin’in en büyük batarya üreticilerinden olan China Aviation Lithium Battery (CALB) ile ortaklık anlaşması imzalanarak Çin’e ihracat başlamış.

Yani DMA gelecekte ciddi şekilde gelişme ve büyüme yolunca emin adımlarla ilerlemekte. DMA’nın rekor bir yakıt tutarı ile çalışan otomobili DMA Sport’un genel özellikleri şu şekilde;

-Menzil: 400 km
-Motor Gücü: 84 kw (170 kwmaks)
-Tork: 260 Nm (350 Nm maks)
-Enerji kapasite: 53 kws
-Son hız: 200 km/s
-0-100 hızlanma: 7.8 sn.
-Şarj süresi: 1 saat 45dakika
-Şarj maliyeti (gece tarifesinde): 100 km’de 2.25 TL

Ayrıca araçta bulunan 220V kablosu ile de priz olan her yerde aracı şarj etmek mümkün. DMA’nın birkaç sene içinde milyar dolarlık ciro seviyesine ulaşması bekleniyor.