EKONOMİ: Merkez Bankası’nda devir teslim günü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine Murat Çetinkaya’nın atanmasına ilişkin kararname Resmi Gazete’de yayımlandı.Bakanlar Kurulu’nca 11 Nisan’da kabul edilen kararnameye göre Çetinkaya, bugün (19 Nisan 2016) yapılacak olan devir teslim töreniyle 5 yıldır başkanlık görevini yürüten Erdem Başçı’nın yerine Merkez’in yeni patronu olacak.
Çetinkaya, ilk faiz sınavını 20 Nisan’da düzenlenecek TCMB Para Politikası Kurulu’nda (PPK) verecek. İki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9.32 ile bir yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve piyasadaki beklentiler doğrultusunda Çetinkaya’nın faizde indirime gitmesi bekleniyor.
TCMB’den yapılan duyuruda Merkez Bankası Başkanlığı görev süresi bugün mesai saati bitimiyle sona erecek TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın, TCMB yeni Başkanı Murat Çetinkaya’ya görev devir-teslimi münasebetiyle saat 18.30’da banka idare merkezi konferans salonunda bir toplantı düzenleneceği bildirildi.
Merkez Bankası’nın yeni başkanı, 2012’den beri başkan yardımcılığı görevini yürüten Murat Çetinkaya oldu. Çetinkaya, Bakanlar Kurulu’nun imzasıyla başkanlığa atandı.
1976 doğumlu Murat Çetinkaya, 1987 – 1993 yılları arasında başkanlık görevini yürüten Rüşdü Saraçoğlu’nun ardından göreve atanan en genç başkan oldu. Rüşdü Saraçoğlu, 39 yaşındayken Merkez Bankası Başkanı olarak göreve başlamıştı. Murat Çetinkaya, Merkez Bankası’nın dört başkan yardımcısı içerisinde de en genci. Çetinkaya, 2012’den bu yana Erdem Başçı’nın yardımcısı olarak görev yapıyordu.
Boğaziçi Üniversitesi’nde çift ana dal yapan Çetinkaya, Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler ile Sosyoloji bölümlerinden mezun olmuştu. Çetinkaya’nın özgeçmişinde aynı üniversitede uluslararası finans ve ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürdüğü bilgisi veriliyor.