EKONOMİ: Portakal ucuzladı çünkü…

Rusya’nın ithalat yasağı portakalı ucuzlattı

Rusya’nın ithalatını yasakladığı portakalın iç piyasadaki fiyatında yüzde 6,5, domatesin fiyatında da yüzde 21,5 düşüş görüldü. Önümüzdeki dönemde Rusya’ya ihraç edilemeyecek çilek, erik ve kayısı gibi yaz meyvelerinin fiyatlarında da gerileme bekleniyor

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından, Rusya 1 Ocak itibarıyla birtakım ekonomik yaptırımlara giderek, Türkiye’den domates, portakal, elma, kayısı, lahana, tuz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, karanfil, tavuk ve hindi eti ithalatını yasaklamıştı.

Rusya’nın söz konusu kararının ardından bu ürünlerin bir kısmı ihracat için alternatif pazarlara yönlendirilirken, pek çoğu da iç pazara sunuldu. Bu ürünlerin geçen sene ve bu seneki yurt içi piyasadaki mart ayı fiyatları karşılaştırıldığında çoğunun fiyatında düşüşler olduğu görüldü. Söz konusu dönemde portakalın fiyatı yüzde 6,5, armudun fiyatı yüzde 8,7, mandalinanın fiyatı yüzde 17,4, domatesin fiyatı yüzde 21,5, beyaz lahananın fiyatı yüzde 4,3, salatalığın fiyatı da yüzde 4,2 geriledi. Elmanın fiyatında yüzde 6,5, kuru soğanın fiyatında ise yüzde 43 artış tespit edildi.