DÜNYA: Roma’nın fare sorununa 500 bin ithal kedi çözümü

“Fare istilası” yaşanan Roma’da, fare krizi belediye başkanlığı seçimleri için yapılan kampanyada da gündeme geldi.
‘Haydi İtalya Partisi’nden senatör olan ve Roma’da belediye başkanlığına adaylığını koyan Antonio Razzi, başkan seçilirse şehri farelerden kurtarma sözü verdi.

İtalya’nın başkentinde son aylarda mahkeme, okul ve müzeler de dahil olmak üzere birçok kurumun fareler yüzünden kapandığı haberlerine sıkça rastlanıyor. Razzi, “Programımın en önemli noktalarından biri şehri farelerden kurtarmak. Artık kaybedecek zaman yok, gün geçtikçe Roma’yı istila eden farelerin sayısı daha da artıyor. Uzun zamandır Romalılara musallat olan bu sorunu çözmek için formülüm şu: Roma’ya Asya’dan 500.000 kedi getirilmesi için irtibata geçtim. Bu kediler şehrin kritik noktalarına dağıtılacak, böylece çevreye saygılı bir fareden arındırma planı uygulanacak” dedi.
Belediye başkanı adayı, bu kedilerin bakımının da “kedi seven sempatik Romalı kadınlara” emanet edileceğini ekledi.

Razzi’nin fare sorununa kedi ithalatıyla çözüm getirme vaadi medyada alaycı haberlere konu olurken, “Roma’daki kedileri kısırlaştırmasaydınız şimdi kedi ithal etmekten bahsetmek zorunda kalmazdık” eleştirilerini de beraberinde getirdi. Corriere della Sera gazetesi “Peki bu girişime, kentin sembolü haline gelen 300 bin Romalı kedi (180 bini evde, 120 bini sokakta) ne diyecek? ‘Neden belediyeler son yıllarda Romalı kedileri toplu kısırlaştırmayla yok etti?’ demeyecekler mi? Romalı fareleri onlar daha iyi tanıyor” diye yazdı.

Toplanmayan çöplerin ve kedilerin kısırlaştırılmasının da etkisiyle fare istilası yaşanan Roma’da kişi başına yaklaşık 2 fare düştüğü açıklanmıştı. Çevre ve tüketici hakları dernekleri birliği Codacons geçen ayki açıklamasında, 2.8 milyon nüfuslu Roma’daki fare sayısının 6 milyona ulaştığını belirterek “acil durum” uyarısı yapmıştı.