SİYASET: Başbakan Davutoğlu’ndan sürpriz iki hamle

Dokunulmazlıklar konusunda dün önce MHP’den ardından da Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan sürpriz iki hamle geldi. MHP, dokunulmazlıklar konusunda yasal düzenleme yapılmasına ihtiyaç olmaksızın hayata geçirilebilecek 4 öneriyle, iktidar ve anamuhalefetin kapısını çaldı.
Davutoğlu ise Meclis’te partiler arası görüşmeler sürerken hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının başkaca bir işleme gerek olmaksızın kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği için sürecin derhal başlatılmasına yönelik kurmaylarına talimat verdiğini açıkladı. Davutoğlu’nun açıklamasından birkaç saat sonra Ak Parti grubunda anayasa teklifi için milletvekillerinden imza toplanmaya başlandı. Ak Parti’nin “dokunma” konusunda 2 aşamalı bir yol izleyeceği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, öncelikle Anayasa değişikliği teklifi süratle Meclis gündemine getirilecek. 316 oy gücü bulunan Ak Parti’nin teklifi, dışarıdan destek gelmezse Anayasa’nın öngördüğü 330 sınırını aşamayacağı için reddedilmiş olacak. Bu durumda Ak Parti 2. aşamaya geçecek. Başta “teröriste taziye”, “terör örgütüne destek” fezlekeleri olmak üzere daha önce belirlediği “kamuoyunda yarattığı infial” kriterine göre sınırlı sayıda milletvekilinin dokunulmazlığını mevcut Anayasa ve İçtüzük hükümleri çerçevesinde kaldırma yoluna gidecek.
MHP, “Karma Komisyonu’nun bölücü terörle ilgili dosyaları gündemine alarak görüşmesini, terör suçları ile ilgili dosyaların dokunulmazlık kapsamında olmadığı savıyla, doğrudan gereği için Meclis tarafından yargı mercilerine gönderilmesini, Anayasa ve mevzuata aykırı olarak TBMM’ye gönderilen dosyaların ilgili mercilere iade edilmesini, milletvekili seçilme yeterliliğini ortadan kaldıran zimmet, rüşvet, hırsızlık, sahtecilik gibi yüzkızartıcı suçlarla, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve teşvik suçlarıyla ilgili dosyaların Karma Komisyon’ca ele alınarak, TBMM Genel Kurulu’na sevk edilmesini” önerdi.
Meclis’te üç parti arasında dokunulmazlık trafiğinin yaşandığı saatlerde Davutoğlu’ndan, dokunulmazlıklarla ilgili “Süreci derhal başlatma talimatını arkadaşlara verdim” açıklaması geldi. Bu açıklamadan birkaç saat sonra da Anayasa değişiklik teklifi için Ak Partili milletvekillerinden imza toplanmaya başlandı. Milletvekilleri, metni görmeksizin imza verdi.
Anayasa değişikliklikleri “teklif” olarak ve 184 milletvekilinin imza vermesi şartıyla TBMM Başkanlığı’na sunulabiliyor. Meclis’teki sayısal gücü sayesinde teklifin verilmesi ve görüşüleceği Anayasa Komisyonu’ndan geçirilmesi konusunda zorlanmayacak Ak Parti’yi, Genel Kurul aşaması ise kara kara düşündürüyor. Anayasa değişiklikleri Genel Kurulu’nda 2 turda görüşülüyor. İkinci turda anayasa değişikliklerinin kabulü için asgari 330 kabul oyu gerekiyor. 330’dan az oy alan öneri reddedilmiş oluyor. 330-366 arasında oyla kabul edilen değişiklikler, Cumhurbaşkanı’nca Meclis’e iade edilmezse referanduma sunuluyor. 367 ve üzeri oy ise otomatik refandum riski olmaksızın anayasa değişikliğinin kabulü anlamına geliyor.