SİYASET: “Çözüm istiyorsanız mutabakatı işaret etmeyin”

CHP Parti Sözcüsü Böke, HDP’ye “Çözüm istiyorsanız PKK ve AKP’nin bir masada oturduğu Dolmabahçe Mutabakatı’na yeniden işaret etmeyin” dedi.

Şöyle sözlerini sürdürdü:
“Yaşadığımız saldırılarda yüzlerce kayıp verdik. Bu kayıpların hiçbiri normal değil. Buna rağmen son olarak Diyarbakır’da 7 şehit vermemizi normalleştiren bir siyaset var karşımızda. Vatandaşın ruh hali ile iktidarınki çok farklı.
İktidara bakınca güvenlik tehdidi arttıkça vatandaşı siyasetten uzak tutma çabası ya da şiddet ortamı ile vatandaşın siyasal tercihini belirleme isteğini hemen anlıyorsunuz. Bize düşen rol, vatandaşı yeniden kazanmaktır. Vatandaşa siyasetin aslında çözüm üretme görevinin olduğunu anımsatmaktır.
Türkiye’nin her yanına yayılan, birden çok unsurun tehdit olduğu, “düşman” sayısının çok arttığı bir dönemde vatandaşın tek savunma mekanizması saklanmak oluyor.”

Ne yapılabilir?

– Acil olarak Türkiye’nin bu kadar çok “düşmanı” olacak siyasal çerçeveden uzaklaşması gerekiyor. İkincisi yönetici pozisyonundaki siyasilerin sorumluluk duyması gerekiyor. Efkan Ala’nın en temel görevi vatandaşının güvenliğinı sağlamaktır. Bunu yapamayan siyasetçinin bu sorumluluğu üzerine alıp istifa etmesi gerekiyor.

Sorunu çözmeye yeter mi?

– Sorun kaynağına gidilince çözülür. Siyaset mekanizması çözüm iradesi göstermek zorundadır. Siyaseti yeniden çözüm üreten mekanizma olarak tanımlarsak o zaman terörü besleyen zemini dışlamaya başlayabiliriz.
O yüzden salt güvenlikçi çözümlerle bir yere varılamayacağını bilerek Meclis’te şeffaf, katılımcı ve demokratik bir şekilde Türkiye için sorumluluk almalıyız.

HDP’ye çağrım var

– İktidar tarafından çalıştırılmayan bir Meclis bu sorumluluğun altından kalkabilir mi?
Sorunun içerisinde iki çok önemli nokta var. Birincisi siyaset nedir? İkincisi de kim bunun önünde engel oluyor? İkinci soru detay olduğu için hemen onun yanıtını verelim. AKP sayısal çoğunluğa sahip doğru ama öncelikle tüm partilerin bir muhalefet cephesi açılması gerektiğini anlaması gerekiyor. El kaldırarak Meclis’te önerdiğimiz örneğin mutabakat komisyonunu reddedebilirler. Ama o komisyonun önemini ve çözüm için gerekliliğini sadece CHP değil diğer partiler de söylerse her şey daha farklı olur. Burada diğer muhalefet partilerine özellikle de HDP’ye şu çağrıyı yapıyorum; çözüm ve özgür bir Türkiye istiyorsanız o zaman PKK ve AKP’nin bir masada oturduğu Dolmabahçe Mutabakatı’na yeniden işaret etmeyin. Meclis’te bu komisyonun kurulmasına işaret edin. CHP tüm sorunların çözümü için Meclis’i işaret etmeye devam edecek.