AKTÜEL: Göç sorunu yeni bir bakanlık mı getiriyor?

Göç ve mülteciler alanlarında çalışan akademisyenlerle bir araya gelen CHP, mülteci sorununa yönelik yol haritasını güncelledi. CHP yönetimi bu doğrultuda Göç Bakanlığı kurulması konusunda siyasi temaslar yürütülmesini benimsedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında parti bünyesinde mülteci sorunları için oluşturulan komisyon, geçtiğimiz günlerde bu alanda çalışan akademisyenlerle bir araya geldi. Milliyet gazetesi haberine göre bazı detaylar şöyle:
CHP, mültecilerin sorunlarının çözümü için Göç Bakanlığı kurulması girişimi başlatacak.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında parti bünyesinde mülteci sorunları için oluşturulan komisyon, geçtiğimiz günlerde bu alanda çalışan akademisyenlerle bir araya geldi.

Ağbaba’nın yanı sıra milletvekilleri Muharrem Erkek, Selina Doğan, Sezgin Tanrıkulu, Zeynep Altıok, Mustafa Balbay, Özcan Purçu, Elif Doğan Türkmen ve Nurettin Demir’in yer aldığı komisyon, adını “Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu” olarak değiştirdi. Çalışmalarıyla ilgili Milliyet’e konuşan Ağbaba, Göç Bakanlığı kurulması için siyasi temaslarda bulunacaklarını açıkladı. Ağbaba, şunları kaydetti:
“Mülteci denilince akla sadece Suriyeliler geliyor. Bu eksik bir tanım. Afganistan’dan, Irak’tan, Afrika’dan da göç gelmekte. Bunların bir kısmı Türkiye’yi geçiş güzergahı olarak kullanmakta. Türkiye, son dönemde uyguladığı politikalar ve AB ile yaptığı anlaşmayla birlikte kendisini mülteci cezaevine çevirmek zorunda kalacak. AB, Türkiye ile insan haklarına aykırı bir anlaşma yaparak bu konuda maalesef iyi bir sınav vermedi. AB, bir korkunun eseri olarak sınıfta kalmıştır. AB; Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelen insanların Türkiye’den kalması, Türkiye’yi bir mülteci cezaevine döndürecek, bu Türkiye’nin kaldıracağı bir yük değil. Avrupa’nın ve Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’ndan sonra karşılaştığı en büyük problem. Bu nedenle Türkiye’nin yük paylaşımını önermesi gerekiyor.”