DÜNYA: Zirvede gündem terör

Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde gündem terör4. Nükleer Güvenlik Zirvesi Washington’da yapıldı. ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde yapılan zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Zirvenin ana Gündemini nükleer terörizme darbe indirilmesi için küresel işbirliğinin pekiştirilmesi oldu. ABD Başkanı Barack Obama, “DAEŞ, hardal gazı da dahil kimyasal silahları zaten Suriye ve Irak’ta kullandı. Eğer bu delirmiş adamlar nükleer bombaya veya nükleer materyallere ulaşırlarsa onları mümkün olduğu kadar çok masum insanı öldürmek için kullanabileceğinden şüphe yok” dedi.

Obama’nın, “nükleer silahlardan arındırılmış dünya” fikriyle 2010’da başlattığı ve iki yılda bir tekrarlanan Nükleer Güvenlik Zirve’sinin, bu yıl sonuncusu düzenlendi. Başkent Washington’ın önemli toplantı noktalarından Washington Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) temsilcileri katıldı.

Zirvenin ilk gününde ABD Başkanı Obama, zirveye iştirak eden devlet liderlerini Beyaz Saray’da akşam yemeğinde ağırlamıştı.Zirvenin ikinci günü ise “Nükleer Güvenliğin Pekiştirilmesinde Ulusal Eylemler” oturumuyla başladı.

Obama, “DAEŞ, hardal gazı da dahil kimyasal silahları zaten Suriye ve Irak’ta kullandı. Eğer bu delirmiş adamlar nükleer bombaya veya nükleer materyallere ulaşırlarsa onları mümkün olduğu kadar çok masum insanı öldürmek için kullanabileceklerinden şüphe yok. Bu nedenle bizim çalışmalarımız çok önemli olmayı sürdürüyor. Nükleer terörizme karşı en etkin savunma bu materyali tamamen güvenlik altına almaktır ki her şeyden önce bu yanlış ellerin eline geçmesin” diye konuştu.

Barack Obama, teröristlerin nükleer materyallere ulaşmasının zorlaştırıldığına dikkati çekse de “nükleer terörizm tehdidinin sürdüğü” uyarısında bulundu.