SİYASET: CHP heyeti Sur ilçesinde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz’ın başkanlığında Sur ilçesinde alınan acele kamulaştırma kararının ilçede yapabileceği tahribatları araştırmak amacıyla beş kişilik bir heyet görevlendirildi.
Heyet, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile aynı gün ilçede olacak, sivil toplum kuruluşlarıyla ve halkla buluşacak. Heyette, İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gülay Yedekci, Didem Engin ve Ankara Milletvekili Murat Emir yer alacak.
Teknik bir çalışma yapacak olan heyet, iki günlük gezisi kapsamında Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası başta olmak üzere meslek örgütleri ve vatandaşlarla biraraya gelecek. Heyette yer alan Emir, şunları kaydetti:
‘Takipçisi olacağız’
“Bizim orada olma sebebimiz Sur bölgesinde yapılan acele kamulaştırma ile ilgili vatandaşlarımızın sorunlarını yerinde tespit etmek ve hak kayıpları konusunda bilgi almak. Bu hak kayıplarının ileriye dönük takipçisi olacağız. Bu karara yönelik uyarıyı en güçlü şekilde vermek üzere bölgede olacağız. Acele kamulaştırma evrensel hukukta olmayan, Türk hukukuna özgü ve özellikle AKP’li belediyelerin ve siyasi iktidarın günlük ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretilmiş bir kavram. Kamulaştırma, kamulaştırmadır. Aceleden kasıt ‘İstediğimiz gibi yaparız ve yargı yollarına gitmenizin önünü keseriz’ anlayışıdır. Hakları gasbedilen kurum ve kişilerin hukuk yollarına başvurmasının önü tıkanmakta. Acele kamulaştırmanın tartışılması lazım.
Sur’da acele kamulaştırmaya niye ihtiyaç duyulduğu sorusunu gündeme getirmekte fayda var. Vatandaşlarımız acılar çekti, bedeller ödedi. Siyasi iktidarın görevini yapmaması nedeniyle, evleri bir savaş alanına döndü. 100 günün üzerinde sokağa çıkma yasağı vardı, yaşam hakkı, sağlık hakkı ve seyahat özgürlüğü hakkı, buna bağlı olarak bütün insan hakları ihlal edildi. Mülkiyet hakkına olağanüstü yolla müdahale etmek istiyorlar. Burada bu insanlarımızın olası hak kayıplarının da gündeme getirilmesi gerekiyor. Bu yaklaşımdan rahatsızız.”