GÜNDEM:40 ülke, 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde teröre ve göçmen krizine çözüm arayacak!..

Dünyanın önemli sosyo-ekonomik ve teknolojik dönüşümlerle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken MGV Başkanı Akkan Suver, “Elimizdeki varsayımları ve gelecekten beklentilerimizi değiştiren bu yeni küresel durum, 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne şekil verecek ve zirveyi diğerlerinden farklı kılacak” dedi.
İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe, bölgesel çatışmalar, terör ve diğer tüm olumsuzluklara rağmen 2016’nın ilk çeyreğinde hazır giyim ihracatında yaklaşık yüzde 5’lik bir artış olduğunu bildirdi. Gültepe, artış trendinin ikinci çeyrekte daha da hızlanacağına ve yılsonunda 18 milyar dolarlık ihracatı yakalayacaklarına inandığını söyledi.

Marmara Grubu Vakfı (MGV) tarafından bu yıl 19. kez düzenlenecek Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde terör ve göçmen krizi başta olmak üzere enerji, ekonomi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi küresel ölçekli sorunlar mercek altına alınacak.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) desteği ile 5-7 Nisan 2016’da düzenlenecek zirveye, Çin’den Almanya’ya, İsrail’den Türkmenistan’a kadar 40 ülkeden 100’ün üzerinde temsilci katılacak. Zirvenin gala gecesinde moda tasarımcısı Tuba Ergin bir defile gerçekleştirecek.

MGV Vakfı Başkanı Akkan Suver, Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin Orta Asya’dan Avrupa’ya kadar geniş bir coğrafyada kabul gören, uluslararası alanda prestiji yüksek bir organizasyon olduğunu söyledi. Suver bu yıl 19. kez gerçekleştirecekleri zirvenin ana başlığını “Diyalogla İpekyolu; Ekonomi, Enerji, İstemsiz Göç ve Terörizm” olarak belirlediklerini bildirdi.

ÖNEMLİ SOSYO-EKONOMİK VE TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜMLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ
Zirveye dünyanın dört bir yanından gelecek cumhurbaşkanı, meclis başkanı, bakan ve din adamlarının yanı sıra Türkiye’den 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılacağını açıklayan Suver, şunları söyledi:

“Bölgemizde ve AB ülkelerinde yaşanan toplu mülteci akınları, terör olayları, petrol fiyatlarının düşüşü, dövizdeki dalgalanmalar, Suriye’deki iç savaş, tehlikeli saflaşmalar, sınır ihlalleri ve siber saldırılar güvenlik konularını ön plana çıkarıyor.
Küresel ve bölgesel belirsizlik ve kırılganlık ortamı ekonomik kalkınmayı zora sokuyor. Bütün bu gelişmeler bize gösteriyor ki; önemli sosyo-ekonomik ve teknolojik dönüşümlerle karşı karşıyayız. Elimizdeki varsayımları ve gelecekten beklentilerimizi de değiştiren bu yeni küresel durum, 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne şekil verecek ve zirveyi diğerlerinden farklı kılacak.”

İLK ÇEYREKTE HAZIRGİYİM İHRACATINDA YAKLAŞIK YÜZDE 5 ARTIŞ VAR
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe de Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin Türkiye’nin uluslararası alanda en prestijli organizasyonlarından biri olduğunu söyledi.
Komşu ülkelerde yaşanan gerilimin ihracatı olumsuz etkilediğini ve kendilerini yeni arayışlara ittiğine dikkat çeken Mustafa Gültepe, Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin bu anlamda fırsat kapıları araladığını söyledi.
Gültepe, Türk hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin dünya pazarlarında haklı bir üne sahip olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle sürdürdü:

“Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak dünyanın hemen her ülkesine ürün satıyor, Türkiye’nin tanıtım yüzü gibi çalışıyoruz. Ülkemize her yıl yaklaşık 15 milyar dolar net döviz girdisi sağlıyoruz. 2014’te 18.7 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu kıran hazır giyim ihracatı, geçen yıl paritenin etkisiyle 17 milyar dolarda kaldı. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde uzun uzun tartışılacak bölgesel çatışmalar, terör ve diğer tüm olumsuzluklara rağmen 2016 ile birlikte ihracatta yeni bir ivme yakaladık. Türkiye’nin genel ihracatı yüzde 15 civarında düşerken, hazır giyim sektörü olarak önemli bir atak başlattık. Bugün itibarıyla tamamlayacağımız yılın ilk çeyreğinde ihracatımızda 2015’in aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5’lik bir artış var. İkinci çeyrekten itibaren artış trendinin daha da hızlanacağını ve 2016’da yeniden 18 milyar doların üzerine çıkacağımıza inanıyorum.”

TUBA ERGİN, FUTURE IMPERFECT KOLEKSİYONUNU SERGİLEYECEK
Moda tasarımcısı Tuba Ergin ise zirvenin gala gecesinde, doğadan, kış ormanlarının dokularından ve renk paletinden esinlenerek hazırladığı “Future Imperfect” adlı koleksiyonunu sergileyeceğini söyledi. Tuba Ergin, Türk moda endüstrisinin yaratıcılığını 40 ülkenin temsilciyle paylaşacak olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.