SİYASET: CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ndan güvenlik zirvesi

CHP lideri Kılıçdaroğlu Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Derneği tarafından düzenlenen akademisyenler buluşmasına katıldı. Toplantıda Türkiye’nin dış politikası ve artan terör olayları masaya yatırıldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Derneği tarafından düzenlenen akademisyenler buluşmasında dış politika ve güvenlik alanında uzman isimler ile Türkiye’de artan terör ortamını ve dış politikanın mevcut durumunu değerlendirdi. Toplantıda, önceki gün meydana gelen İstanbul Beyoğlu katliamının yanı sıra Ankara’da yaşanan üç ayrı şiddet eylemi, Suriye ve Ortadoğu’daki mevcut durum masaya yatırıldı.
Kılıçdaroğlu, Antalya programı kapsamında dün başkanlığını PM üyesi Prof. Özkan Yıldız’ın yürüttüğü Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Derneği tarafından düzenlenen akademisyenler buluşmasına katıldı. Güvenlik ve dış politika konularının ele alındığı toplantıya genel başkan yardımcıları Tekin Bingöl, Bülent Tezcan, Öztürk Yılmaz ile İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yanı sıra Prof. İlhan Uzgel, Prof. Mensur Akgün, Prof. Mesut Hakkı Caşın, Prof. Atilla Sandıklı, Doç. Ahmet Kasım Han, Dr. Ali Haydar Fırat, eski Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, güvenlik uzmanları Mete Yarar, Ali Türkşen ve Metin Gürcan ile Columbia Üniversitesi’nde Ortadoğu alanında çalışmalarda bulunan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen katıldı.
Alınan bilgilere göre yaklaşık 6 saat süren toplantıda bir sunum yapan Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen, “Suriye politikası Türkiye’nin uluslararası hukuk, ulusal çıkar ve haklılığa dayanan 90 yıllık temel politikasını yerle bir etmiştir. Türkiye’nin kurucu dış politika paradigması, tarih bilinci ve Ortadoğu’nun gerçeklerinden kopuk, hayallere dayanan, maceraperest ve Yeni Osmanlıcı bu politikaların yarattığı tahribat artık somut olarak açığa çıkmaya başladı” ifadesini kullandı. Taşdelen’in şunları kaydettiği öğrenildi: “Yaşananlar Türkiye’nin diplomasi ve devlet geleneği güçlü, uluslararası hukuku her koşulda arayan ve kollayan, bölgesinde büyük bir devlet olma iddiasını ve algısını yıkmıştır. Esad rejiminin zalim olduğuna, demokrasi ve özgürlükleri yok ettiğine, Suriye’de gerçek anlamda demokrasi ve özgürlükler olması gerektiğine herkes katılmaktadır. Uluslararası hukuk ve Türk diplomasi tarihi açısından, rejimi ne olursa olsun, komşu bir devlete karşı bu yönde eylemler içerisinde olmanın izahı yoktur. Suriye süreci, hükümet için başarısızlık hikâyesidir. Ancak dış politikada faturayı hükümetler değil devletler öder.”
Dr. Fırat’ın ise, “Terörize edilmiş bir toplumsallıktan ve siyasallıktan çıkışın yolu güçlü bir demokratik birlikteliktir. Ülkenin içeride ve dışarıda sürüklendiği kaosa dur demek için her türlü şiddet, çatışma ve savaş karşısında tarihi bir çıkış gereklidir” dediği öğrenildi.
Toplantıya Ak Parti’ye yakın ve CHP’ye muhalif bazı isimlerin katılması da dikkati çekti. Ak Parti hükümetine yakın görüşleri savunan akademisyenlerin toplantının başında, daveti aldıklarında şaşırdıklarını belirttikleri ve CHP’ye davet nedeniyle teşekkür ettikleri öğrenildi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya’da düzenlenen ’Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nın son gününde, partisinin yurtdışı örgütleri ve akademisyenlerle bir araya geldi. Gün boyu devam eden toplantıların ardından dün saat 16.00 sularında toplantının gerçekleştirildiği Kundu’daki otelden ayrılan Kılıçdaroğlu, Nusaybin’de şehit düşen özel harekat polisi Kazım Esmer’in evine taziye ziyaretinde bulundu. Zafer Mahallesi Büyükada Sitesi’ndeki evde Kılıçdaroğlu’nu, şehidin akrabaları karşıladı. Taziye ziyaretine gazeteciler alınmadı. Yaklaşık yarım saat süren taziyenin ardından Kılıçdaroğlu, kendisini görmek için bekleyen site sakinleriyle selamlaştı. Kılıçdaroğlu, Antalya’dan ayrılmadan önce son durağı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde kanser tedavisi gören amcaoğlu Burhan Karabulut’u ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, ziyaretlerin ardından kentten ayrıldı.