SİYASET: Kemal Kılıçdaroğlu: “Hapis yatılacaksa hapis yatarız”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, dokunulmazlık tartışmalarına ilişkin “Hapis yatılacaksa hapis yatarız. Bedel ödemeden demokrasi olmaz” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun dün yaklaşık 8 saat süren Parti Meclisi toplantısında, dokunulmazlık tartışmalarına ilişkin olarak, “Tavrımız çok net, kürsü dokunulmazlığı hariç milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını benimsiyoruz. AKP’nin benzer bir noktaya gelmiş olması önemli. En çok dokunulmazlık dosyasının benim hakkımda olduğunu biliyorum. Geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandığı belirtildi.
Bir milletvekilinin yargının Ak Parti güdümünde olduğunu belirterek, bu süre içinde muhalefet milletvekillerinin cezaevine konmasının gündeme gelebileceğini ifade etmesi üzerine Kılıçdaroğlu’nun, “Hapis yatılacaksa hapis yatarız. Bedel ödemeden demokrasi olmaz. Gerekirse bu sefer bedeli biz öderiz” dediği öğrenildi.
Kılıçdaroğlu’nun, dokunulmazlıklar konusunda içtüzük gereği grup kararı alınamayacağına işaret ederek, dosyaların tamamen ya da teker teker gelmesi durumunda grubu serbest bırakacağının işaretini verdiği öğrenildi. Toplantıda Davutoğlu’nun Anayasaya geçici madde konularak, tüm dokunulmazlık dosyalarının görüşülmesi önerisi de gündeme geldi. Bu konuda, “Anayasaya geçici madde ekleneceğine, anayasanın dokunulmazlıklarla ilgili 83. maddesini değiştirelim. Eğer anayasa değiştirilecekse, maddeyi değiştirmek daha doğru olacaktır” görüşü benimsendi.
Toplantıda Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm’ün de aralarında bulunduğu isimler, Kürt sorununun çözümü ve bölgede mevcut duruma ilişkin daha aktif bir politika uygulanması görüşünü iletti. Kılıçdaroğlu’nun bu eleştirilere, “Kürt sorununun çözümü konusunda en cesur çıkışı yapan parti biziz” yanıtını verdiği, bölgeden göç etmek durumunda kalan yurttaşlara yönelik yardım konusunun gündemlerinde olduğunu belirttiği kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun haftasonu Antalya’da il başkanları ile buluşacağını belirterek, örgütün bu süreçte daha aktif olmasını istediği belirtildi.
Toplantının ardından kamuoyuna bir PM bildirisi sunuldu. Bildiride, “CHP PM olarak, terörü en şiddetli şekilde kınıyor ve hiçbir gerekçenin terörü meşrulaştıramayacağını savunuyoruz. Teröre karşı mücadelede, özgürlükler ve güvenliğin evrensel demokratik ilkeler çerçevesinde, her ikisinden vazgeçmeden sağlanması gerektiğine inanıyoruz” denildi. Bildiride, “Siyasal iktidar, terörü bahane ederek hukuksuz ve anti demokratik uygulamalarıyla Türkiye’nin içinde bulunduğu istikrarsızlığı pekiştirmektedir.”