SİYASET: “Dokunulmazlıkların kalkmasını herkes istiyor”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tüm dokunulmazlık dosyalarının kaldırılmasına ilişkin muhalefete yaptığı çağrıyı, “şah-mat hamlesi” diye nitelendirdi.
Fezlekeleri TBMM’yi kilitlemeden halletmek istediklerini belirten Şentop, şöyle devam etti: “Dokunulmazlıkların kalkmasını herkes istiyor. CHP istiyor. HDP, ‘hepsi kalksın’ diyor. MHP de kalkmasından yana. Biz de ‘hepsi kalksın’ diyoruz.”
Şentop, iki gündür bu konuyu çalıştıklarını, Anayasaya geçici madde konulmak suretiyle tüm dokunulmazlıkların kaldırılacağını belirtirken, “Hayırlısı olsun. Geçici madde koyulacak, ‘kalkmıştır’ denildiğinde Meclis’in kararına gerek olmayacak” diye konuştu. Şentop, “Meclis’de anayasaya geçici madde eklenme sürecinde yeni dokunulmazlık dosyaları gelirse onlar ne olacak” sorusunu ise, “Mevcut dosyalar için diyeceğiz. Sonra dosya gelirse onlar normal prosedüre tabi olacak. Yürürlüğe gireceği tarihe kadar olan dosyalar olabilir” diye yanıtladı. Davutoğlu’nun anayasaya geçici madde eklenerek dokunulmazlıkların kaldırılacağına ilişkin açıklaması TBMM yönetimini de hareketlendirdi. TBMM bürokrasisi geçici maddenin nasıl olacağına ilişkin çalışma başlatırken, geçici maddenin içeriğinin “Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar gelen dokunulmazlık fezlekeleri için anayasanın 83. maddesi kapsamında TBMM’nin izni aranmaz” şeklinde olabileceği ifade edildi.