DÜNYA: “Ankara’ya talep ettiği ek mali yardımlar verilecek”

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’ye yeni mali yardımların aktarılmasının planlandığını söyleyerek, AB üyeliğinin gündemlerinde olmadığını açıkladı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis’te AB ve Türkiye arasında planlanan anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin bir hükümet açıklaması yaptı. Mülteci krizi konusunda Türkiye’ye yeni yardımların aktarılmasının mümkün olduğunu belirten Merkel, söz verilen 3 milyar euro dışında Ankara’ya talep ettiği ek mali yardımın yerine getirilebileceğini kaydetti.

Avrupa Birliği’nin de yeni yardımlar için hazır olduğunu kaydeden Merkel, paranın okul, barınak ve tıbbi yardım gibi anlamlı projelere aktarılmasının belirleyici olduğunu söyledi.

Özellikle koalisyonun küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik’ten (CSU) gelen sert eleştirilere ilişkin olarak da mülteci anlaşmasına destek isteyen Merkel, “Mülteci krizinin çözümüne ilişkin müzakerelerde belirleyici bir noktadayız” diye konuştu.

Merkel, Ankara ile yapılan işbirliğinin, Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumu ya da Kürt meselesine ilişkin politikaları onayladıkları anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi. Türk vatandaşları için istenen vize muafiyetinin koşullara bağlı olduğunu vurgulayan Merkel, “Koşulların tam anlamıyla bağlı kalınmasını garanti altına alacağız” dedi.