SİYASET: ‘Şavşat’ın doğası sert, insanları mert’

RÖPORTAJ:”Artvin Veliköy’de karların altında inanılmaz bir doğa manzarasında Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk ile röportaj yapmak üzere kar üstünde buluşuyoruz. Misafirperver Başkan hemen et ikram ediyor, bu et ormanda yaşayan keçi eti diyor, lezzeti başka önce tadına bak diyor bana. Hak vermemek mümkün değil. Biz röportajı yaparken Milletvekilleri geliyor yanımıza, güzel bir tablo hem Ak Parti, hem CHP Artvin milletvekilleri, ilçe başkanları, savcı, kaymakam tüm devlet erkanı röportaj masasına gelince inanılmaz güzel bir sohbet yaşadık. Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ve CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan yan yana benim sağıma oturuyor solumda Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk daha ne isteyebilirim. İstesem böyle bir manzara yakalayamazdım. Sanırım tanrının sevdiği bir gazeteciyim diye geçirdim içimden, Belediye Başkanı ile röportaj yapmayı hedeflerken, milletvekilleride aramıza katıldı. Bütün siyasiler burada bizim güzelliğimiz bu diyor başkan Öztürk ”

NEŞE BERBER
Şavşat anlamı nedir?
Gürci dilinde bir kelime ve anlamı Türkçe’de Karaorman.
Şavşat büyük bir ilçe, burada herşey güzel, hava güzel, insanlar güzel, Yemekleri güzel, herşey organik burada. Şavşat’ta çok büyük bir kazı çalışması başladı ve inanılmaz tarihi eserler meydana çıktı. Bunlar Rize’de sergileniyor.
Artvin’de ilk defa kazı çalışması yapılıyor. Tibet kilisemiz var inanç turizmi açısında büyük önem taşıyor. Tamara odaları var, Rus işgalinden kalan yerler buralar. Şavşat’ın her yeri tarih.
‘Şavşat’ın doğası sert, insanları mert’
Bu mertlik doğallık, sıcakkanlılık, misafirperverlik, burada hangi köye giderseniz gidin ‘karnım aç yatacak yerim yok diyin’ demenize gerek bile yok zaten sizi misafir ederler.
ArtvinBu arada söze CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan söze giriyor.
Nasıl gidiyor burada çalışmalar diyorum.
İyi gidiyor çalışıyoruz Artvin’deyiz.
Bu arada milletvekilimiz ikinci defa bana et ikram ediyor. Bende başkanımızın ikramını yedik diyoruz.
Şavşat ‘sakin şehir’ ilan edilmiş
Logomuz salgangoz, anlamı ise yavaş yaşar ama salyangoz’un sert bir kabuğu var dışardaki saldırılara karşı kendi iç dünyasını korur. Antenleri dünya’dan irtibatı kesmiyor kendini korurken bakın buraya dikkat edin, salyangoz yürürken iz bırakıyor bu ne, geçmişin izlerini geleceğe taşıyor. Yani her türlü alanınıza yemeğinize, müziğinize, kültürünüze yansıması.
Şunu diyebilirmiyiz, hayatın tadını çıkara çıkara yaşıyor Şavşat
Yaşamaktan zevk almak, yaşamak içinmi yaşıyoruz, mutlu olmak içinmi yaşıyoruz meselesi.
Siz nasıl yaşıyorsunuz başkan? diye sordum
Başkan Öztürk’e döndü vekilim siz nasıl yaşıyorsunuz diye sordu CHP milletvekili Bayraktutan’a?
Mutlu olmak için yaşıyorum tabi.
Mutluluk ne sizin için?
Kendi duygularınızla kendinizi iyi hissediyorsanız mutlusunuzdur.
Cittaslow felsefesi mutlu olmak için yaşamak diyor başkan. Yavaş yaşamaktır, et yemektir, fastfood yemek değildir.
Benim çocuklarım pop dinliyor, ben Türk sanat müziği dinliyorum. Yemeğimiz yöresel, evlerimiz ahşap, organik yaşıyoruz.
Burada evler çok sıcak dikkatimi çekti. Nereye girseniz terliyorsunuz o derece sıcak dışarısıda bir o kadar soğuk başkanım neden böyle?
O bizim insanımızın sıcaklığı diyor,
Odun sobaları ne oluyor? diyorum.
Başkan Öztürk gülümsüyor az çok siyaseti öğreniyorum sanırım diyor.
Burada siyasetin duayenleri var diyor milletvekillerini göstererek bende hemen dönüyorum milletvekillerine soruyorum.

Burada Akparti ve CHP barışı var diyorlar nasıl diyorum?
Bizde şu var diyor Başkan Öztürk siyaset bir aydır, oda kol koladır. Biz sadece Artvin için desteklerini bekliyoruz. Sağolsunlar onlarda bize büyük destek veriyorlar.
Mesele Artvin olduğu zaman kol kola el ele, Artvinli olmak bir ayrıcalık.
Moraliniz bozulduğu zaman bir Artvin’liye günaydın derseniz moraliniz düzelir.
Turizm anlamında Şavşat’ı tanıtmak en büyük hayalimiz. Cittslow ile uluslararası arena’da yerimizi aldık. Bu çok önemli. Artvin’i herkesin görmesi gezmesi lazım. Yeni yeni Şavşat’ı anlatmaya başladık, meraklısı yabancılarda çok gelmeye başladı. Şavşat’ın turizm’den başka çaresi yok. Buranın doğasını korumak için elimizden geleni yapmaya kararlıyız. Buranın uzundere olmasını istemeyiz.

Artvin’de son zamanlarda yaşanan sel felaketleri için ne dersiniz neydi yanlış olan?
Açık konuşmak lazım, insanoğlu kendi felaketini kendi hazırlıyor, ormanı kesmiş onun kökü yok, dik yamaçlı, dere kenarına ev yapıyorlar, olmaz yani insanoğlu kendi felaketini kendi hazırlıyor. Doğal felaketlere karşı tedbirini alacaksın elbette,
Bizim kültürümüzde böyle hatalar yapılıyor.

Artvin’e ne için gelebilir insanlar?
İnsanlığın özlediği yaşam tarzı Artvinimizde mevcut görmek yaşamak isteyenleri bekliyoruz, candan yaşam, ciğerden yaşam.
Artvinli olmak bir ayrıcalıktır.
En az antibiyotik kullanımında Artvin birinci oldu. Bizim antibiyotik’e ihtiyacımız yok. Bizim havamız suyumuz antibiyotik.

Şavşat’lı olarak belediyelere aktarılan payların nüfus kriterlerine göre değilde, topografik yapıya göre belirlenmesini istiyoruz. Doğu Karadeniz belediyeler birliğinin bu konuda çalışmaları var. Ulaşım ile ilgili sorunları sorduğu için, Şavşat’ın nüfusu onbin yazın ellibine çıkıyor. Sizin aracılığınız ile bunu sesimizi duyurmak isterim diyor Başkan Öztürk

Hemen soralım milletvekillerimize diye önce CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’a soruyoruz bu konudaki fikirlerini.
Bu konuda başkanım ile Ankara’ya geldiğinde konuşmuştuk. Bu serzenişine hak veriyorum. Doğrudur. Artvin bölge olarak çok kırık bir bölge. Arazi ne yazıkki hizmetin zor olduğu bir bölge. Belediye başkanımın bu söylediğini bu anlamda çok önemsiyorum. İnanıyorum ki milletvekilimin fikri de benimle aynı. Sn Başkan ifade etti. Artvin sözkonusu olduğu zaman bunun iktidarı muhalefeti farketmez. Hizmet gerektiğinde gerekeni yaparız. Artvin diğer illere bir örnek bu anlamda. Burası Türkiye’nin en huzurlu kenti. Herkesin koşa koşa gelip yaşamak istediği bir il.
Ak Parti milletvekili İsrafil Kışla ‘ya dönüyorum siz neler söylemek istersiniz bu konuda?
Evet bu konuda belediye başkanlarımızın şikayetleri var, dikkate alınması lazım. Biz Afyon’daki kamp’ta bunu dile getirdik. Konuşuldu. Sanıyorum bununla ilgili bakanlık bir çalışma yapıyor, başka kriterleride dikkate alacaklar. Biz Başbakanımızın da olduğu bir ortamda bu konuyu dile getirdik. Aynı şekilde kalkınmada öncelikli bölgeler ile ilgili ben de söz aldım. Artvin özellikle kalkınma da öncelikli bölgede dördüncü sıradadır. Bizden daha iyi olan bölgeler var beşinci altıncı sırada onlara verilen teşvikler daha fazla. Tabi Artvin barajlardan dolayı sanki burada yaşam şartlarının daha iyi olduğu algısını yaratıyor. Oysa ordada kriterlerin değişmesi lazım. Bu teşviklerle ilgilide sıralama için bir çalışma başlattılar. Artvin hiç olmazsa beş yada altıncı sırada olması yatırımcılar içinde çok önemli olacak.
Bununla ilgili de çalışmalar başlatıldı. Bunu buradan söyleyebilirim.

Barajlar ile ilgili Artvin’de tepki varmı?
Yok anlayışla karşılanıyor. Artvin barajlar şehri oldu. Birçok baraj var ilçemiz Yusufeli bile baraj oldu. Artvin bu noktada Türkiye’nin ekonomisi açısından çok önemli. Bizim milletimiz çok duyarlı halk elinden geleni yaptı. Hiç bir ilin yapmayacağı özveriyi yaptılar. Barajlara yönelik bir çok köy sular altına kaldığı halde hiç tepki vermediler. Bütün barajlar bitince ülke ekonomisine 1milyar dolar Artvin katkıda bulunmuş olacak.

Fakat burada HES’lere tepki var.
Özellikle HES’lerin yanlış olanları var çevre açısından olsun, su memba açısından olsun, sulama kanalları açısından olsun bu yönlerden dolayı halkımızın HES’lere tepkisi var.
Bu nedenle yüzyirmi’ye yakın HES planlanmışken altmışa düştü bu HES’ler. Bunların bir çoğunu iptal ettirdik. Kimisi halkımızın tepkisi ile mahkeme kararı ile iptal ediliyor. Tabi orada doğru yere yapılmasına karşı değiliz. Tabi halkımızın tepki gösterdiği yerlere yapılmasına karşı bizde destek veriyoruz.

Ak Parti milletvekili olarak CHP milletvekili ile de yan yanasınız? Nasıl bir çalışma içindesiniz? Artvin’de birlikte hareket ediyormusunuz?
Elbette, nihayetinde bu milleti Artvin’i temsil ediyoruz. Uğur bey muhalefet partisini temsil ediyor eğer bizi eleştirirse bunu anlayışla karşılarım. Elbetteki eleştirecek. Tabi bizde iktidar partisi olarak hizmet etmek yatırım yapmak mecburiyetindeyiz. Bizim de işimiz bu. Yani ben siyaseti seçim döneminde herkesin sözünü söylediği ondan sonrada söz söyleme sırası millet de olur, millet de sözünü söyler. En son bizde millete hizmet görevi düşüyor. Kişiselleştirmeden, ayak oyunlarına dökmeden birbirimizle istişare ederek halkımıza en iyi hizmeti yapmak üzere hareket ederiz.
Buda siyasette Artvin’in farkı…