DÜNYA: Türkiye – Rusya savaşı çıkar mı anketi

Rusya’da 1600 kişi ile düzenlenen ankete göre Rus vatandaşların çoğunluğu Türkiye ile askeri bir krizin yaşanmayacağını düşünüyor. Rus vatandaşların çoğu (%62) Rusya ve Türkiye arasındaki mevcut krizin askeri çatışmaya dönme ihtimalinin olmadığını ifade etti.
Rusya bağımsız araştırma şirketi Levada Center tarafından İnterfax haber ajansına yapılan açıklamaya göre, ankete katılanların %23’ü ise olayların bu yönde gelişmesinin mümkün olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra vatandaşların %15’i kararsız kaldı. 19-24 Şubat tarihlerinde düzenlenen ankete Rusya’nın 58 bölgesinden 1600 kişi katıldı.
Öte yandan vatandaşların %18’i Rusya ve batılı ülkeler arasında Suriye’deki durum yüzünden askeri çatışma olma ihtimalini dile getirdi, %60’ı ise aksi yönde fikir beyan etti.
Rusya ve batılı ülkelerin ilişkilerinin Ukrayna ve Kırım olaylarının ardından nasıl gelişeceği sorusu üzerine vatandaşların %49’u her şeyin yavaş yavaş sakinleşeceğini ve ilişkilerin eski halini alacağını belirttiler. Aynı zamanda ankete katılanların üçte biri (%32) ilişkilerin gerileceğini ve kendilerini yeni bir “Soğuk Savaşın” beklediğini dile getirdiler. Rusların %19’u cevap vermekte zorlandı.
Anket sonuçlarına göre, Ukrayna’nın doğusundaki krizin Rusya ve batılı ülkeler arasında askeri çatışmaya döneceğini düşünenlerin oranı %28’den %20’ye düştü. Rusların %64’ü bu tür bir olayın gerçekleşmeyeceğini belirtirken %16’sı cevap vermekte zorlandı.