AKTÜEL: İşten çıkarılanlar için tazminat ödenecek

Soma’da, 301 kişinin hayatını kaybettiği ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri bünyesinde çalıştıkları sırada cep mesajıyla işten çıkartılan 2 bin 832 madenci için tazminat sürprizi yaşandı

Manisa’nın Soma ilçesi’nde, 301 kişinin hayatını kaybettiği ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. bünyesinde çalıştıkları sırada cep mesajıyla işten çıkartılan 2 bin 832 madenci, Alp Gürkan’a ait gayrimenkulünün TMSF tarafından satılmasından sonra, tazminat sürprizi yaşadı. 9 ay önce tazminatlarının ilk taksitini alan madenciler, gayrimenkul satışından sonra 4 taksit alacakları hesaplarına yatırıldı. Şirket ile sendika arasındaki protokol uyarınca, işçiler kalan tazminatlarını da 19 taksitte alacak.

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı maden ocağında meydana gelen kazada 301 işçi hayatını kaybetti. Bu kazanın hemen ardından şirkete ait kazanın olduğu ocak olmak üzere üç maden işletmesi kapatıldı. Ancak bunlardan Ata Bacası ile Işıklar Maden Ocağı daha sonra müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine açıldı.

2014 yılının 30 Kasım günü akşam saatlerinde işçiler, devletin ödediği, işsizlik maaşlarının kesilmesinden sonra Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. cep telefonlarına mesaj gönderdiği 2 bin 832 çalışanını, işten çıkardı. İşten çıkarma kararı ilçede, isyana neden oldu. O zaman gerek bakanlıktan, gerekse de şirketten yapılan açıklamalarda, tazminatların en kısa sürede ödeneceği açıklandı.