SAĞLIK: Kortizon glokoma neden oluyor!..

Uzun süre kortizon içerikli ilaç, merhem ya da kozmetik ürün kullanan kişilerde glokom rahatsızlığı gelişebiliyor. Bu tarz ilaç ve ürünlerin kişilerde yol açtığı belirtiler glokoma benzer şekilde ilerleyebiliyor. Ancak kronik bir hastalık sebebiyle kortizonlu ilaç almak zorunluluğu var ise düzenli olarak göz muayenesinden geçilmesi gerekiyor

İşte detaylar:

Glokom ağır ve çok belirti vermeden ilerlediğinden görme bozuklukları hatta ileri seviyelerde görme kaybı gelişebiliyor. Bu nedenle bireylerin çok dikkatli olması gerekiyor. Göz Hastalıkları uzmanları hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.

Glokom görme siniri hasarına yol açarak ilerleyici ve geri dönüşümsüz görme kaybı yapan kronik ve komplike bir göz hastalığıdır. Dünyada körlüğün önde gelen sebeplerinden biridir. Glokom genelde karakteristik bir belirti vermeden seyreden sinsi bir hastalıktır. Bazı kişilerde ağrı, görme kayıpları ve ışıklar etrafında hareler görme gibi belirtiler görülebilir. Hastalık ilk olarak görme alanının uç kısımlarında kayıp ile başlar, görme seviyesi etkilenmez. Ancak son aşamada merkezi görme kaybı oluşunca hastalar fark edebilir. Bu açıdan erken teşhis bu hastalığın önlenmesinde çok önemlidir.

TAKİP ALTINDA OLUN
Her insanın glokom riski taşıdığını belirten uzmanı “Bazı kişiler daha büyük risk taşırlar. Göz tansiyonu ne kadar yüksekse glokoma yakalanma riski o kadar fazladır. Glokomda yaş, önemli bir etkendir. 60 yaşın üstündeki her kişi hastalığa yakalanma bakımından yüksek risk taşımaktadır. Bu sebeple düzenli olarak yılda bir defa göz muayenesinden geçilmelidir. Ancak glokomun her yaşta görülebileceği unutulmamalıdır. Ailede glokom öyküsü varsa glokoma yakalanma riski artmaktadır. Uzun süreli kortizon kullanımı göz içindeki sıvının dışa atılmasını sağlayan kanalları tıkayarak göz tansiyonunu yükseltmektedir. Uzun süre ve özellikle yüksek dozda kortizonlu ilaç kullanan hastaların mutlaka düzenli takip altında olması gereklidir. Göz yaralanmaları, geçirilmiş göz ameliyatları, miyopi, üveit ve göz tümörleri de diğer risk faktörleri arasındadır. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve kalp hastalığı geçirmiş olmak da glokoma yakalanma oranını artırabilir.” diyor.