DÜNYA: İran’ın Türkiye’ye petrol oyunu

Terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’la Türkiye arasındaki petrol boru hatlarına saldırarak, petrol akışının kesilmesine neden olmasının ardından, İran’dan Barzani yönetimine şaşırtıcı bir teklif geldi. İran’ın IKYB petrolünün pazara açılması aşamasında Türkiye’yi devreden çıkarmak için harekete geçmesi akıllarda soru işareti oluşturdu.
İran’ın Süleymaniye Baş konsolusu Saidullah Mesudi IKYB petrolünün pazara açılması aşamasında Türkiye’yi devreden çıkarmak için harekete geçti. Kuzey Irak petrol boru hatlarının PKK tarafından vurulmasının ardından Mesudi’den gelen teklif kafaları karıştırdı.
İran, Kuzey Irak’ı petrolünü İran üzerinden satmaya zorluyor. İran’ın gelişmiş füzelerle ve mali yardımlarla beslediği iddia edilen PKK tarafından petrol boru hatları vurulan Kuzey Irak yönetimi mali açıdan oldukça zor durumda kalmıştı. IKYB petrol boru hattı vurulmadan önce petrolünü Türkiye üzerinden satıyordu.
Açıklama yapan Süleymaniye İran Başkonsolosu, zor durumda kalan IKYB’ye petrolünü İran üzerinden satması için çağrıda bulundu. Başkonsolos Saidullah Mesudi, verdiği röportajda İranlı hükümet yetkililerinin, Kuzey Irak Bölgesi petrolünün İran üzerinden dünya pazarlarına girmesi için Erbil yönetimine seslendi. Mesudi, “İranlı büyük şirketlerin bu projeyi yürütebilecek kapasitesi var. Sadece projenin uygulanması için iki tarafın güçlü iradesine ihtiyaç var” diye konuştu. Süleymaniye Valisi’yle bir görüşme yaptıklarını söyleyen Mesudi, kendisine petrol boru hattıyla ilgili yakın zamanda anlaşmaların yapılacağını, bunun için Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti’nin kararının beklendiğini söylendi.
PKK’yı kullanarak IKYB petrolünden pay almak isteyen İran’ın daha önce PKK’ya füze rampası ve 3,5 milyon dolarlık mali yardım yaptığı iddia edildi. 2011 yılında da PKK’nın sözde lideri Murat Karayılan İran tarafından önce yakalanmış ve daha sonra ilginç bir şekilde serbest bırakılmıştı.