AKTÜEL: Numan Kurtulmuş: “Televizyonlar eşit davranmak zorunda değil”

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dün Anadolu Yayıncılar Derneğince ATO Meclis Salonu’nda düzenlenen, “Kurumlar, Kurallar ve Yeni Medya Düzeni Çalıştayı”na katıldı. 64. Hükümet’te medyadan sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görevini yürüttüğünü belirten Kurtulmuş, bu süre içinde çeşitli medya kuruluşları ile toplantılar yaptığını anımsattı.
Kurtulmuş, RTÜK Yasası’nda değişiklik yapmayı planladıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bunlar çok sık gündeme geliyor, bu müeyyideler RTÜK’ün verdiği herhangi bir cezaya, bir kapatma cezasına vesaire karşı mahkemeye gidilebiliyor. Burada RTÜK de şunu diyemez; ‘Bizim bir işimiz yok, YSK bu cezayı veriyor’ diyemezsiniz. Raporu siz hazırlıyorsunuz. Sizin hazırladığınız, ‘ceza verilsin’ dediğiniz raporların bir kısmına YSK ceza vermiyor, bir kısmına ‘ceza verilmesin’ dediklerinize bir kaç ceza birden veriliyor. Eyvallah, cezayı YSK veriyor ama raporu da RTÜK görevi gereği tutuyor. Ben sadece kişisel görüşümü ifade ediyorum, bu konuda değişiklik yapılması için de siyasi olarak üzerimize düşeni yapacağımızı burada çok net kameralar önünde de söylüyorum. Bu eski bir iştir, TRT’nin yek yayıncı olduğu, kamu yayıncılığının dışında hiçbir yayıncılığın yapılmadığı döneme ilişkin bir uygulamadır.
Yani herhangi bir televizyon kanalı, neden televizyon yayınlarını seçim dönemi yaparken eşit davranmak zorunda olsun? O televizyon kuruluşunun parasını devlet vermedi ki. O televizyon kuruluşu kamusal yayın yapmıyor ki, ticari bir faaliyette bulunuyor. Dolayısıyla basınla ilgili olan kurumlardan seçim zamanlarında ‘her partiye eşit şekilde yer verin’ beklentisi doğru bir beklenti değildir.”