SİYASET: “330 milletvekilinin nasıl bulunacağı AKP’nin sorunudur”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin yeni anayasa konusundaki tutumunun net olduğunu belirterek, bunun hiç kimseye destek vaadi şeklinde mütala edilmemesi gerektiğini bildirdi. Ak Parti’nin kendi anayasa teklifini gündeme getirme olasılığına dikkat çeken Bahçeli, “330 milletvekilinin nasıl bulunacağı AKP’nin sorunudur” dedi.
MHP Lideri Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, MHP’nin tereddütsüz Anayasanın yenilenmesinden veya yeni anayasanın baştan ayağa yapılmasından ve yazılmasından yana olduğunu belirterek özetle şöyle dedi: “MHP, AKP’den, CHP’nin nazik şekilde ikna edilerek komisyona davetini başından beri seslendirmiş, bunu beklemiştir. Halen aynı noktada, aynı kanaattedir. CHP’nin ikna edilememesi ya da kaygılarının giderilememesi halinde yeni anayasa yolu kapanmış sayılamayacaktır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin el altından hazırladığı anlaşılan yeni anayasa taslağını TBMM’ne getirmesi en akılcı çözümlerden birisi olarak değerlendirilmelidir. Bu durumda AKP’nin yeni anayasanın referandum eşiğini aşması amacıyla 330 milletvekilinin oy desteğine ihtiyacı olduğu yürürlükteki anayasa kuralıdır. Ne var ki AKP’nin mevcut milletvekili sayısı 316’dır. Anlaşılacağı üzere yeni anayasanın kabul edilerek milletimizin takdir ve tensibine sunulabilmesi için 14 milletvekilinin ilave katkısı gerekecektir. Bu şartlar altında 330 milletvekilinin nasıl bulunacağı ise elbette AKP’nin sorunudur… AKP’nin mevcut anayasanın ilk dört maddesiyle oynaması halinde ve sonunda totaliter sisteme kayabilecek bir başkanlık sistemi önerisiyle gelmesi karşısında şüphesiz ki yeni anayasa hazırlığına sıcak ve olumlu bakmayacaktır. Böylesi bir tabloyla referandum sürecine girildiği takdirde MHP itiraz ve eleştirilerini cesurca yapacak, AKP’nin karşısında kaya gibi duracaktır. Milliyetçi Hareket Partisi’nin tutumu nettir ve hiç kimseye destek vaadi şeklinde mütalaa edilmemelidir.”
Bahçeli, partisine yönelik, CHP temsilcilerinden gelen “AKP’ye payanda, figüran, selektör yaptığı” eleştirilerine de, “MHP’nin, AKP’ye payanda, can simidi, figüran, selektör yaptığı iddiasında bulunan ya müfteridir ya da zihnen müflistir” karşılığını verdi.