GÜNDEM: Afkan Ala: “Sorumlu tek, yetkili çok görevli olacak”

İçişleri Bakanı Efkan Ala, güvenlikle ilgili yeni  düzenlemeler konusunda, “Bir olay olduğu zaman sorumlusu aranmayacak. Şimdi  birden çok sorumlu ve yetkili var. Ama  sorumlu tek, yetkili çok görevli olacak”  dedi.
Ala, Hilton Otel’de düzenlenen “Belçika-Türkiye Üçlü Bakanlar”  toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetede, “Sokaklar polise zimmetlenecek” başlığıyla yayımlanan  habere ilişkin soru üzerine Bakan Ala, çeşitli düzenlemeler yaptıklarını, yetkili  olanların nereden ve ne kadar alandan sorumlu olacaklarının belli olacağını  belirterek, “Bir olay olduğu zaman sorumlusu aranmayacak. Şimdi birden çok  sorumlu ve yetkili var. Ama sorumlu tek, yetkili çok görevli olacak. Yapıyoruz da  şu anda başladık da daha kaliteli hizmeti daha iyi bir biçimde vatandaşa  sunabilmek için yaptığımız düzenlemeler mahalle mahalle, sokak sokak, cadde cadde  kimin görevi nedir, nerede başlıyor, nerede bitiyor böyle bir düzenleme  yapıyoruz” diye konuştu.
Ala, “Uygulama bir bekçilik sistemi gibi mi olacak? sorusuna da şu  yanıtı verdi:
“Şimdi sadece bekçilik değil, modernize edilmiş polise zimmetleniyor  bu. Ama korucular, bekçiler zaten bekçilik sistemi tamamen kalkmış değil, bir  miktar devam ediyor. Onu da geliştireceğiz birçok alanda daha kaliteli, daha iyi  bir güvenlik hizmeti sunabilmek için yaptığımız düzenlemeler.”
– “Vatandaşlarımız huzuru için bunları yapıyoruz”
Vatandaşları huzursuz edecek bir uygulamanın söz konusu olmadığını  bildiren Bakan Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Polisin, terörün olmadığı bölgelerde ya da terörün olduğu yerde  güvenlik hizmeti sunarken en çok dikkat ettiği şey vatandaşla suçluyu, vatandaşla  sanığı ayırt etmek, vatandaşla teröristi kesin biçimde ayırt etmek. Burada hiçbir  tereddüt yok. Oralarda da görev alacak bütün arkadaşlarımız bu konuda birinci  derece önemli olarak talimatlandırılıyor. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği  için bu yapılacak, yoksa onları huzursuz etmek için değil elbette. Onun için de  vatandaş da bilecek ki şu alanda bir sıkıntı olduğu zaman, bir asayiş problemi  kolaylıkla ulaşabileceğim kişi şudur ve birim şurasıdır. Onun için böyle bir  değerlendirme yapıldı.”
Gazetelerde, illerde canlı bomba alarmı verildiği, ikiz plakalı  araçlar arandığı şeklinde haberlerçıktığının anımsatılması üzerine de Ala, tam  bilgiye dayanmayan bu tür haberlerle, dedikodularla toplumun meşgul edilmemesi  gerektiğini kaydetti.
Devletin istihbarat birimlerinin aldıkları bilgileri, önleyici  birimlerle paylaştığına değinen Ala, terörün sadece Türkiye’yi tehdit etmediğini  ifade etti.
– “Suriye’deki durum terör örgütleri için fırsat”
Terörle mücadeleyi yıllardır sürdürdüklerini anlatan Ala, şu  değerlendirmelerde bulundu:
“Şimdi yanı başımızda Suriye’de ortaya çıkan durum terör örgütleri  için bulunmaz bir fırsat ortaya çıkarttı. Onlar bazen oralarda koalisyon  kuruyorlar, bazen oralarda iş birliği yapıyorlar. Bunun yansımalarını çeşitli  yerlerde, çeşitli ülkelerde görüyoruz. Türkiye de kendisine yönelebilecek ve  yönelmiş olan, bölücü terör örgütü, DAEŞ tarafından yönelmiş olan ya da  yönelebilecek terör tehditlerini her zaman dikkate alarak gerekli önlemleri  alıyor. Bizim böyle vatandaşı tedirgin edecek dedikoduları manşetlere çıkarmak  doğru değildir. Bizim en ufak bir bilgiyi en ufak istihbaratı bile ciddi biçimde  değerlendirdiğimiz konusunda vatandaşlarımız müsterih olmalıdır. Ama bu ciddi bir  sorunla karşı karşıya olduğumuz gerçeğini ortadan kaldırmaz. Onun için bu tür  terörist saldırlara karşı, topyekün karşı durmalıyız. Toplumsal, siyasal olarak  karşı durmalıyız. Bu bütün dünyada böyledir. Bize düşen de en ufak bir ayrıntıyı  bile, en ufak bir bilgiyi, haberi bile çok ciddi şekilde değerlendirmek ve  gereğini yapmaktır. Bunlar için bütün birimlerimiz talimatlandırılmıştır.”
Bugün Belçika heyeti ile yapılacak görüşmelerde başta terör ve göç  konusundaki iş birliğini masaya yatıracaklarını belirten Ala, küresel sorunlara  karşı uluslararası iş birliğine ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekerek, “Birtakım  suçluları ya da terörden mahkum olmuş insanların iadesini istediğimizde bunun  karşılığını görmek istiyoruz. Elbette Belçika’nın bizden istediği şeyler var  onları karşılıklı görüşeceğiz. Önemli mesafeler katedeceğimize inanıyorum” dedi.