SİYASET: Fezleke gündeminde dokunulmazlık var

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmasını fezleke gündemine alınacağını açıkladı. AK Parti’nin, tek başına da dokunulmazlıkları kaldırabilecek sandalye sayısına sahip olası nedeniyle dokunulmazlıkların kaldırılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bütçe görüşmeleri sonrasında dokunulmazlık fezlekelerinin gündeme alınacağı açıklamasının ardından gözler Meclis’e çevrildi.

HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için MHP’den destek alan AK Parti, tek başına da dokunulmazlıkları kaldırabilecek sandalye sayısına sahip bulunuyor. Bu nedenle, getirilen fezlekelerde dokunulmazlıkların kaldırılmasına kesin gözüyle bakılıyor. HDP milletvekilleri hakkında, özerklik, taziye çadırı ziyareti gibi konularla ilgili hazırlanan fezlekelerde dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteyen AK Parti’nin prosedürü, bütçe sonrası işletmeye başlaması bekleniyor.

TUTUKLU YARGILAMA

Dokunulmazlığı kaldırılırsa, milletvekili hakkındaki suçlamadan dolayı yargılanabilecek. Ancak “tutuklu” yargılanması konusu Anayasa’daki hükümlere bakıldığında tartışmalı. Anayasa’da ilgili bölüm, milletvekilinin Meclis kararı olmadıkça tutuklanamayacağını hükme bağlıyor. Bir yoruma göre; tutuklu yargılanma için, dokunulmazlıklarının kaldırılması sonrası Genel Kurul’da ayrı bir karar alınması gerekiyor. İkinci yoruma göre ise dokunulmazlığı kaldırılan vekiller tutuklu yargılanabilir. Milletvekilliğinin düşmesi için ise milletvekili seçilmeye engel bir suçtan hüküm giyen vekil hakkındaki kesinleşmiş kararın Genel Kurul’da okunması gerekiyor. TBMM Başkanlığı, isterse kararı yasama döneminin sonuna kadar okutmuyor.