SİYASET: Fezleke mesaisi bütçeden sonra

Başbakan başta Ankara katliamını yapan teröristin taziyesine giden HDP’li olmak üzere bazı dokunulmazlık fezlekelerinin bütçe görüşmeleri sonrası gündeme geleceğini belirtti. Başbakan, Musul’a olası müdahale konusunda ise “Türkiye’nin bir maceraya sürüklenmesine izin vermeyiz” yorumunu yaptı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, A haber’de gündeme ilişkin özetle şöyle konuştu:
– Dokunulmazlığın çerçevesini çizen insani ve hukuki boyuttur. Yoksa milletvekilliğini hukukun dışında bir mevki telakki edersek, bir müddet sonra burası her türlü hukuki ve insani ilkenin üzerinde seçkinci bir elit haline dönüşür milletvekilleri. Bu standardın oturması lazım. 29 canımızı almış olan ve bu sadece Ankara olayıyla ilgili değil, diğer terör olaylarında teşmil edilebilecek şekilde, bir caninin taziye ziyaretini de dokunulmazlık çerçevesinde değerlendirmek mümkün değil. Bazı milletvekillerinin fiilen teröristlere silah taşıması gibi konular milletvekilli dokunulmazlığı içine giren hususlar değildir. Fezlekelerin TBMM’ye sevki ise rutin bir işlemdir. Fezlekelerle ilgili ne yapacağımız hususunu Meclis Başkanımızla da gerekirse diğer parti temsilcileriyle de görüşürüz. Yani eminim, CHP de MHP de ve HDP’nin makul ve vicdan taşıyan milletvekilleri de bu milletvekilinin bir teröristin taziyesine gitmesini kabul etmemiştir.
– Türkiye’nin 1990’lı yıllara dönmesine parti ve Meclis olarak izin vermeyiz. O da bu milletvekillerine saygı sebebiyle değil. Çünkü yaptıkları hiçbir saygı atfetmiyor. Onlara oy veren vatandaşlarımıza saygı sebebiyle herhangi bir milletvekilini, 1990’lı yıllarda olduğu gibi yaka, paça götürülüyor görüntüleri olmaz.
– (Tutuklama söz konusu olur mu?) Tutuklama hükümetin işi değildir. Türkiye’nin hukuk devleti niteliğini sarsacak hiç bir görüntüye de izin vermemek lazım. (Tutuklama çıkarsa ne olur?) Meclisin içinde olmaz.
– (Silopi ziyareti konusunda) Silopi’de brifing aldım, halkımızla buluştum. Güvenlik birimleri halk ile teröristi çok iyi ayırmış. Halk memnun.
– (330’u bulabilir misiniz?) 317 milletvekili için söyleyebilirim. Ak Parti’nin 317 anlamında gereğini yapacağına inanıyorum. Ak Parti 317’i tek bir ses olarak koruyacağına inanıyorum kesinlikle. Başka partili milletvekilleriyle ilgili görüş açıklamam perde gerisinde görüşmeler, pazarlıklar mı var şeklinde yorumlanabilir. Anayasa pazarlık meselesi değil ilke meselesidir. Oylamada 330’u bulmayı ümit ederiz.
– (ABD’nin Musul operasyonunda Türkiye’nin yeri) Şöyle bir algı ve hemen yükselen bir atmosfer oluyor. Sanki yarın Suriye’ye müdahale olacak, ertesi gün Musul’da bu olacak. Biz ABD’li yetkililerden değil alanda baktığımız, gördüğümüz hususlardan hareket ederiz. Kimse Türkiye’de her an bir savaşın içinde olacakmışız gibi bir intiba oluşturmasın, Türkiye’nin bir maceraya sürüklenmesine izin vermeyiz.