GÜNDEM: Çavuşoğlu Yunanistan’da…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta çözümün Akdeniz, Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs’taki iki halka neler sunabileceğini ve bölgenin istikrarı için ne kadar önemli olduğunu bildiklerini belirterek, “Bu konudaki desteğimiz her zaman olduğu gibi devam edecek. Yunanistan’ın desteğinin de bundan sonraki süreçte artarak devam etmesini diliyoruz” dedi.
Çalışma ziyareti çerçevesinde Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gelen Çavuşoğlu ile mevkidaşı Nikos Kocias, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Görüşmelerde ikili ilişkileri değerlendirdiklerini ve salı günü yapılacak Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin gündemini belirlemeye çalıştıklarını söyleyen Çavuşoğlu, daha önceki toplantılarda önemli kararlar alındığını, anlaşmalar imzalandığını hatırlattı. Çavuşoğlu, anlaşma imzalamanın yeterli olmadığını ve bunları uygulamak için takibini iyi yapmak gerektiğini belirtti.
İki ülke arasındaki bağları güçlendirmek için somut projeler üzerinde de görüştüklerini dile getiren Çavuşoğlu, İstanbul-Selanik arası hızlı tren, İzmir-Selanik arası gemi taşımacılığı konusunu da masaya yatırdıklarını anlattı.
Enerji projelerine de değindiklerini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “TAP konusunda Yunanistan çevre ve mülkiyet konularını halletti. İtalya ve bazı bölgelerde sorunlar olabilir ama en kısa zamanda TANAP’ın tamamlanmasından önce bu sorunların da çözüleceğine ve TAP’ın gerçekleşeceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de çıkabilecek gaz ve petrolün Avrupa’ya ulaşabilmesi için Türkiye ve Yunanistan’ın kilit ülkeler olacağını, işbirliği için iki ülkenin önünde imkanlar olduğunu ifade etti.