SİYASET: Davutoğlu’ndan AYM ile ilgili açıklama

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, AYM ile ilgili açıklaması dikkat çekti. Davutoğlu, KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu ile düzenlediği ortak basın toplantısında AYM’nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği kararı sert sözlerle eleştirdi.

Başbakan Davutoğlu, KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu ile düzenlediği ortak basın toplantısında AYM’nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği kararı sert sözlerle eleştirdi. Mahkemenin yetki aşımı yaptığını vurgulayan Davutoğlu, “Dava sürerken, bu davanın esasından koparılıp bir basın özgürlüğü davası olarak yansıtılması, sürmekte olan bir davaya açık bir müdahaledir. Daha birincil mahkemede süreç tamamlanmadan, mahkemenin verdiği bir kararla davaya istikamet çizmesi, AYM’nin yetkisini aşan bir tutumdur” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara’ya resmi ziyarette bulunan KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu ile Çankaya Köşkü’nde, heyetler arası görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Kameraların önünde, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetlerarası Anlaşma’yı imzalayan iki lider, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesi’nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’le ilgili ‘hak ihlali’ kararına yönelik soru üzerine Davutoğlu şunları ifade etti: “Hatırlarsanız, 19 Ocak 2014’te Bayırbucak Türkmenlerine yardım konvoyuna dönük olarak devletin içine sızmış bir grup hain tarafından açık bir müdahale, tüm yasaları çiğneyen bir müdahale söz konusu oldu. Bunu yapmakla kalmadılar, bunu dünyaya öylesine bir şekilde takdim ettiler ki, Türkiye Cumhuriyeti devletine ve bu talimatı verene Başbakanı, Dışişleri Bakanı’nı, ilgili yetkilileri, MİT Müsteşarını, dünyaya şikâyet edecek tavır içine girdiler. Hedefi itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti olan ve algı operasyonu itibarıyla son derece titiz bir zamanlamayla yapılmış haince bir eylemdi. Açık söylüyorum haince, alçakça bir operasyondu. Kimse bunun üstünü örtemez.” Dündar ve Gül’ün yapılan bu hainliği devleti suçlu göstererek vermelerini sert bir dille eleştiren Davutoğlu, “ Aynen 19 Ocak 2014’te olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini uluslararası düzlemde mahkum etmek, baskı altına almak ve demokratik bir şekilde seçilmiş ve sadece halkına hesap vermesi beklenen bir hükümeti sanık sandalyesine oturtmak. Şimdi meselenin esası bu” şeklinde konuştu.