GÜNDEM: ABD’den Türkiye’ye övgü

Türkiye’nin DAİŞ ile mücadeledeki çabalarına Washington yönetiminden bir kez daha övgü geldi.
Başkan Barack Obama’nın DAİŞ’le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, Türkiye olmadan DAİŞ’e karşı mücadelede başarıya ulaşmalarının mümkün olmadığını söyledi.
Kobani’ye gerçekleştirdiği ziyaret ile Türkiye’de tartışmalara neden olan Brett McGurk, ziyaretin amacının DAİŞ’e karşı sadece Kürtler değil, Araplar, Hıristiyanlar ve diğerlerini bir araya getirerek aralarında bir siyasi uyum yaratmak olduğunu açıkladı.
Beyaz Saray’daki günlük basın toplantısına katılan Özel Temsilci, son 18 ayda en çok ziyaret ettiği ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, “Türkler bizim kritik bir ortağımız” ifadesini kullandı.
İki ülke arasındaki yakın çalışma sonucunda sınırda “gerçek bir fark” yaratıldığına işaret eden McGurk, söz konusu ortaklığı devam ettireceklerini kaydetti.
Türkiye’nin, DAİŞ ile mücadeledeki önemine de değinen McGurk, “Bu yüzden Başkan Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile neredeyse bir buçuk saat süren bir görüşme yaptı. Bu konuda birlikte, yakın çalışmalıyız. Bunda Türkiye’siz başarılı olamayız” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye ile aynı fikirde olmayışımız sürecek”
Öte yandan, çatışmaların durdurulmasına ilişkin anlaşmanın, DAİŞ gibi terör örgütlerine yönelik saldırıları kapsamadığını hatırlatan Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Peter Cook da, DAİŞ ile sahada mücadele eden grupları desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.
Cook, “Terör faaliyetleriyle ilgili endişelerini anlamakla birlikte bu konuda Türkiye ile aynı fikirde olmayışımız sürecek” diye konuştu.