SİYASET: Davutoğlu: “Ankara saldırısı organize suç”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 28 kişinin hayatını kaybettiği Ankara’daki saldırı nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a taziye ziyaretinde bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, şunları kaydetti:
Suriye’den sızdılar: Saldırının failleri tümüyle aydınlatılmıştır. Bu intihar saldırısını gerçekleştiren Salih Neccar Kuzey Suriye’nin Amuda şehrinde 1992’de doğmuştur. Saldırının doğrudan YPG irtibatı ortaya konmuştur.
Organize bir suç: Bu YPG-PYD mensubunun; bölücü terör örgütüyle birlikte ve koordinasyonunda, bölücü terör örgütünün Türkiye içindeki unsurlarıyla, Kuzey Irak’tan da destek alan bir şekilde organize suç işledikleri kesinleşmiştir.
Dost hüviyetini kaybetme riski olur: YPG bu saldırısıyla Türkiye’nin düşmanı olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Türkiye’ye düşman bir örgütü doğrudan veya dolaylı destekleyenler de Türkiye için bu anlamda dost hüviyetini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır.
Haftanin’e operasyon devam: Terör örgütünün bu faaliyetinden de bağımsız olarak ama bu faaliyeti sonrasında da operasyonlarımız devam ediyor. Dün (önceki gün) bu çerçevede Haftanin kampına hava kuvvetlerimiz yoğun bir operasyonda bulundu. Terör örgütünün önemli elebaşlarının da bulunduğu bir anda gerçekleştirilen operasyon. Şu ana kadar da 70 civarında bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Kesinlikle bedeli ödetilecektir.
Top atışlarına devam: Silahlı kuvvetlerimiz Azez ve oraya dönük olarak harekete geçmiş olan mültecilerin korunması amacıyla ve sınırımıza dönük olarak atılan havan mermilerine misil yapmak üzere top atışlarımız mukabelesi oldu. Bu devam edecek.
Suriye doğrudan sorumlu: PKK 70’lerde Sovyetler Birliği piyonu idi. Şartlara göre değişerek birçok unsur tarafından kullanıldı. Şimdi bu piyon bugün de başka araçlar unsurlar tarafından kullanılıyor. Birinci unsur Suriye rejimidir. Rejimin BM temsilcisi ve Cenevre müzakerelerinde Suriye’yi temsil eden Caferi dedi ki; YPG bizim desteklediğimiz örgüttür. Bu saldırıdan Suriye rejimi doğrudan sorumludur. Suriye rejimine yönelik her türlü tedbiri alma hakkı da bizde mahfuzdur. Suriye rejimi de bu anlamda bu işten birinci derecede sorumludur.
Rusya’ya uyarı: İkincisi YPG’yi ofis açarak ya da irtibat kurarak açık şekilde destekleyen ülkeler var. Rusya’yı da bu konuda bir kez daha bu terör örgütünü Suriye’deki masum halka ve Türkiye’ye karşı kullanmama konusunda uyarıyorum. Dün Rusya bu terör saldırısını kınadı, iyiye işarettir ama kınama yetmez. Türkiye’ye dönük terör piyonu kullanmaya niyet eden herkes bilsin ki bu terör oyunu döner bumerang gibi onlara da vurur.
ABD’ye mesaj: Üçüncüsü; iyi niyetle de başta olsa, DEAŞ’a karşı kullanabiliriz düşüncesiyle destek verdiğiniz YPG, Ankara’da bizim kalbimizde bizim canlarımızı aldı. Başta ABD olmak üzere hiçbir NATO üyesi ülkenin Türkiye’nin kalbinde bize saldırı yönelten bir terör örgütü ile ilişki kurmasını mazur görmeyiz.