TEKNOLOJİ: iPhone’da Apple Music mi Spotify mı?

Merakla beklenen Apple Music, Türkiye yayınına dün başladı. Peki, iPhone’da Apple Music mi yoksa Spotify mı kullanmak daha mantıklı? İşte Apple Music ile Spotify karşılaştırması.
Spotify’ın en büyük rakibi Apple Music, dün gece saat 21:00 sularında Türkiye’de hizmete sunuldu. Türkiye’ye gelmesi ile birlikte basında büyük yankı uyandıran Apple Music, tahminlere göre bir kaç gün içerisinde neredeyse tüm iPhone sahiplerinin deneme sürecine katıldığı bir platform olacak.
Tabii bunda Apple Music’in ilk 3 ay ücretsiz üyelik sunmasının büyük avantajı olacak. Peki, iPhone’da Spotify kullananlar Apple Music platformuna geçmeli mi?
Apple Music ve Spotify aynı amaca hizmet eden iki platform. Kullanıcılara kaliteli müzik deneyimi sunmayı amaçlayan bu platformlarda milyonlarca müzik parçası bulunuyor.

Apple Music ve Spotify içerikleri karşı karşıya
Her iki platformda da 30 milyonun üzerinde şarkı bulunuyor. Ancak Spotify’da “Spotify Sessions” adı altında sanatçılar sadece Spotify’a özgü şarkılarını yayınlıyor. Burada Spotify bir adım öne çıkıyor. Spotify’da an itibariyle 100’ün üzerinde Spotify Sessions albümü yer alıyor.
Buna karşılık Apple Music platformunda ise sanatçıların özel röportajları ve ünlü sanatçıların yer aldığı Beats1 radyo bulunuyor.
çerik konusunda her iki platformunda başa baş olduğunu söyleyebiliriz.

Stabilite ve performans
Gelelim iPhone’da uygulama kullanımına. Apple Music, iOS ile önyüklü olarak gelen “Müzik” uygulamasının içerisinde yer alıyor. Apple Music sisteme entegre olarak geldiği için stabilite ve performans açısından Spotify’ın açık ara önünde yer alıyor.
Spotify daha fazla batarya tüketiyor
Batarya tüketimi açısından Apple Music ile Spotify’ı karşılaştırırsak; Spotify ayrı bir uygulama olarak çalıştığı için sistemin ana Müzik uygulamasından daha fazla batarya tüketimi gerçekleştiriyor.
Ayrıca RAM tüketimine baktığımızda ise Spotify açıkken boş RAM miktarının 100 MB civarında olduğunu gözlemledik. (iPhone 6) Apple Music açıkken boş RAM miktarı ise 250 MB seviyesinde oluyor.

Depolama önemli
16 GB iPhone sahiplerinin Spotify uygulamasını yükleyerek hafızalarını doldurmamaları ve Apple Music’e geçmeleri daha mantıklı bir seçim olacak.
Spotify uygulaması ham hali ile yaklaşık 100 MB bir yer kaplıyor. 100 MB boş alanı uygulamaya ayırmak yerine Apple Music’ten 20-25 arası müzik parçasını iPhone kaydedebilirsiniz.
Müzik kalitesi
Apple Music, şarkıları 256Kbps AAC formatında sunarken, Spotify Premium ise 320kbps OGG formatında sunuyor.
Çözünürlük açısından kağıt üzerinde Spotify bir adım önde görünebilir. Peki, ya pratikte durum ne?
Bir çoğumuz müziği standart kulaklıklar ile dinliyoruz. Kullandığınız kulaklıklar eğer odyofil seviyesinde değilse Apple Music ve Spotify arasındaki çözünürlük farkını asla anlayamazsınız.
Ayrıca üst seviye kulaklıkları iPhone ile sürmeniz çok zor. Bunun için ya DAP ya da güçlü bir DAC kullanmanız gerekiyor. Müzikte üst düzey çözünürlük önemli diyorsanız çevrimiçi müzik servisleri yerine 24-Bit Flac müziklere yönelmelisiniz.Konuya dönecek olursak Apple Music ile Spotify arasındaki çözünürlük farkında pratikte her iki platformda başa baş bir performans sergiliyor.

Üyelik fiyat
Apple Music ve Spotify platformlarına aylık 9.99 TL ödeyerek üye olabilirsiniz. Aile planı sayesinde iki kişi tek üyeliği aylık 14,99 TL’ye satın alıp kullanabiliyor. Fiyat açısından da her iki platformun aynı olduğunu söyleyebiliriz.

Genel değerlendirme
iPhone üzerinde Apple Music ve Spotify karşılaştırmasında kazanan taraf, sunduğu stabilite ve performans ile Apple Music oluyor. Bu karşılaştırmanın sadece iPhone için yapıldığını belirtelim. İlerleyen günlerde geniş kapsamlı Apple Music ile Spotify karşılaştırma videomuz sizlerle olacak.