SAĞLIK: Kanser teşhisinden yeni bir dönem

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden oluşan çalışma grubu hastalıkların teşhisi adına yeni bir dönem başlatıyor. Hastalıklar artık göz yaşından teşhis edilecek.

Detaylar

Kanser teşhisinde önemli adımBoğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden oluşan çalışma grubu hastalıkların teşhisi adına yeni bir dönem başlatıyor. Hastalıklar artık göz yaşından teşhis edilecek.

Prof. Günhan Dündar, Doç. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya ve Doç. Dr. Hamdi Torun’dan oluşan çalışma grubu, “Tahribatsız biyoölçüm veya biyoalgılama” ismini verdikleri çalışma çerçevesinde geliştirdikleri biyosensör teknolojisi ile hastalıkların teşhisinde yeni bir yöntem geliştiriyor.

TÜMÖRLER TESPİT EDİLEBİLECEK

Hastalıkların tespiti için geliştirilen ve biyobelirteçleri (biomarker) deri üzerinden algılayabilen biyonsensör teknolojisi ile düşük hacimde vücut sıvısı kullanılarak çoklu hastalık tespiti hızlanarak kolaylaşıyor. 2010 yılında çalışmalarına başlanan projede benzer sistemler kullanılarak tümörler tespit edilebilecek. Teknolojinin kablosuz olması, pasif sensör olması ve dizin halinde yapılabiliyor olmasının büyük avantaj sağladığını kaydededen çalışma grubu bu teknoloji ile birden fazla hastalığın aynı anda teşhis edilebileceğini, bir kan damlasının pek çok hastalığın tespiti için yeterli olacağını belirtti. Araştırmada geliştirilen sensörler, biyolojik yapıların elektromanyetik özelliklerini çok hassas bir şekilde ölçebilecek ve bu sayede uzun vadede meme kanseri gibi hastalıklar erken dönemde tespit edilebilecek.