OTOMOBİL: Sabancı ABD’de otobüs üretecek

Temsa, ABD’de üretim yapan ilk Türk şirket olmaya hazırlanıyor. Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Pekarun, “ABD’ye otobüs ihracatında hızlı büyüdük, üretime bakıyoruz” dedi. 2015’te üretim, ihracat ve satış rekorları kıran Türk otomotiv sektörü, sınırlarını zorluyor. Otomotivin anavatanı Amerika’ya hafif ticari araç ve yan sanayi parçaları satan Türkiye, bu kez üretime hazırlanıyor. Sabancı Holding’in otomotiv sektöründeki amiral gemisi Temsa, K.Amerika kıtasında otobüs üretimi için kolları sıvadı.
Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun, “5 yılda ABD pazarında toplam 700 otobüs satışına ulaştık. 2016’da bu rakamın 1.000’i aşmasını bekliyoruz. Hızla büyüdüğümüz ABD pazarında otobüs üretim seçeneklerini de değerlendiriyoruz” açıklamasını yaptı.
Atlanta’da 31 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında düzenlenen UMA Fuarı’nda TS 35’in tanıtım lansmanına katılan Pekarun, Temsa’nın ABD gibi zorlu pazarda başarılı bir noktaya gelmesinin kendilerine gurur verdiğini söyledi.
üzerinde araç ihraç ettiklerini belirten Pekarun, şöyle devam etti: “ABD pazarına çeyrek asırdır bu ülke dışından giriş yaparak ana oyunculardan biri olmayı başaran ilk ve tek otobüs üreticisi olduk. ABD’de elde ettiğimiz bu başarı önümüzdeki sürece yönelik yeni hedefler belirlememizde çok önemli bir karar sürecini de bize sunuyor. ABD’de otobüs üretim seçeneklerini değerlendiriyoruz.”
2010’da adım attıkları ABD pazarında ihracat adetlerinin katlanarak büyüdüğüne dikkat çeken Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik de, “ABD’de yüzde 10’a yaklaşan bir pazar payı yakaladık. 700’ü aşkın Temsa aracımız 200’den fazla operatörde, 40’tan fazla eyalette koşuyor. 2016’da ilk hedefimiz 1.000’li rakama ulaşmak ve bu rakamın da üzerine çıkmak” dedi.
ABD otobüs sanayinin en geniş katılımlı fuarı olan UMA Motorcoach Otomotiv Fuarı’nda TS 35 ürününün yenilenen modeli TS 35E’yi tanıttıklarını belirten Dinçer Çelik, şu bilgileri verdi: “Pazardaki diğer oyuncular sadece iki farklı uzunlukta araç sunuyor. Temsa TS 30, TS 35 ve TS 45 olmak üzere 30 koltuktan 56 koltuğa kadar geniş bir yelpaze ile taşımacılık sektörünün ihtiyaçlarına cevap vermeyi başardı. Temsa markalı ürünlerimiz batıda Kaliforniya, doğuda New York-New Jersey ve güneyde Texas eyaletlerinde yoğunlaşıyor. Google, Facebook, Twitter, Apple çalışanlarını taşıyan operatörler araçlarını Temsa ile değiştirmeye başladı. TS 35E ile ABD’deki satış adetlerimizi daha da yukarıya taşıyacağımıza inanıyoruz.”