AKTÜEL: İşe alınırken nelere dikkat ediliyor?

İşverenler, işe alırken acaba neye önem veriyor? Neden üniversite eğitimi alıyoruz? Bunun için birçok yanıt verilebilir, ancak herkesin ortak paydası daha iyi bir gelecek. Bunun yolu da konuya maddiyat açısından bakacak olursanız, iyi bir işe sahip olmaktan geçiyor. THE, dünyada iş imkânları sağlamada en iyi 150 üniversiteyi sıraladı.
Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), dünyada iş imkânları sağlamada en iyi 150 üniversiteyi sıraladı. Bunun için 20 ülkede 2 bin 200 işveren ve 2 bin 400 uluslararası şirket yöneticisi ile görüşülerek anketler gerçekleştirildi. ‘2015 Dünya Üniversiteleri İş İmkânı Sağlama Anketi’nde yöneltilen soruları şu iki başlıkta özetlemek mümkün: “Hangi üniversiteden mezun adayı işe alırsınız?” ve “Onda ve okulunda ne gibi özellikler ararsınız?” Tahmin ettiğiniz gibi ABD ve İngiltere’nin genel dünya sıralamalarında önde gelen üniversiteleri, yanıtlarda ilk sıraları aldı. Dünyanın ‘iş imkânı sağlama’da en iyi üniversitesi Harvard olurken, onu küçük puan farklarıyla Cambridge ve Oxford üniversiteleri takip etti. Türkiye’den hiçbir üniversite bu sıralamaya giremedi.

Anketin en ilgi çekici sonuçlarından biri, işverenlerin kendi ülkelerindeki yükseköğretim kurumlarından ne oranda memnun olduğunu göstermesiydi. Buna göre Türkiye değerlendirmeye alınan 20 ülke içerisinde bu konuda geride kaldı. Her 10 işverenden yaklaşık 6’sı Türkiye’deki yükseköğretimden tatmin olduğunu belirtti. Bu sadece Türkiye’ye özgü değil. Japonya’da da benzer bir sonuca ulaşıldı. Hindistan ise işverenlerin, ülkelerinin yükseköğretimini en çok beğendiği ülke olarak öne çıktı. Bu çok enteresan bir sonuç. Çünkü Hindistan üniversiteleri bırakın dünya sıralamalarını, bölge listelerinde bile yer alamıyor ancak bu ülkede neredeyse 10 işverenden 8’i yükseköğretimden memnun. ABD, Kanada, Singapur, İngiltere, Rusya, Hollanda ve İsviçre de işverenlerin ülkelerindeki yükseköğretimden en tatmin olduğu ülkeler arasında yer aldı. Bu ülkelerde ortalama 10 işverenden 7’si üniversitelerinden memnun. Bu konudaki dünya ortalaması ise 6.8.