SİYASET: “El Fatiha” komisyonu heyecanlandırdı

TBMM çatısı altında yeni anayasa için ilk toplantıda yol haritası konusuna girilmedi. Basın önündeki konuşmaların ardından kapalı toplantıya geçildiğinde komisyon üyeleri usul ve esasları tartışmaya hazırlanırken, 2011’de kurulan uzlaşma komisyonunun çalışmalarına ilişkin bir sinevizyon gösterimiyle karşılaştı. Gösterimin ardından Başkan İsmail Kahraman, detaylara girmeye fırsat vermeden komisyonu yemeğe aldı.
Çiçek, yemekli sohbette çalışmaların basına açık olup olmaması konusunda geçmiş dönemlerde yaşadığı olumsuzlukları anlatarak toplantıların basına açılmasına karşı çıktı. Türk kültüründe, “ıskat-ı salat” diye bir ritüel bulunduğunu ve bunu basının çarpıttığını dile getiren çiçek, geçmişte kullandığı “ıskat-ı salat” ifadekinin ertesi gün bütün gazetelerde, ‘ıskarta sanatçılar’ diye yazıldığını anlattı. Gülüşmeler arasında Çiçek, gazetecilerin, çalışmaları teknik bilgi yetersizliği nedeniyle kamuoyuna yanlış aksettirebileceğini dile getirdi.
Mithat Sancar başta olmak üzere HDP’liler basına açılmadığı taktirde her çalışma sonrası basın toplantısı düzenleyerek komisyonun aldığı kararları açıklayacaklarını dile getirdi.
Bir konu başlığı da, “başkanlık sistemi” oldu. CHP’nin, “İyi niyet diyorsunuz ama Cumhurbaşkanı sahada çalışıyor burada hangi iyi niyet var? Başkanlığı getirirseniz, konuyu MYK’ya götürür masadan kalkarız baştan söyleyelim” tavrını ortaya koydu. Kahraman, bu çıkışa bir yorum yapmazken Çiçek ve Ahmet İyimaya ise, “Bu bizim dışımızda. Biz buradaki işimize bakalım” karşılığını vermekle yetindi.
Başkanlık sistemi dışında üzerinde anlaşılamayan en temel konulardan biri de Mutabakat Komisyonu’nun “çalışma süresi” oldu. TBMM Başkanı, konuşmasında 1982 Anayasası’nın 8,5 ayda yapıldığını belirterek yaz sonunu işaret ederken HDP 1 yıl, MHP 2016 sonu üzerinde duruyor. CHP ise anayasa değişikliği ile birlikte alt darbe mevzuatının ayıklanmasını da istediği için süre sınırı konulmasına karşı çıkıyor. Önümüzdeki haftanın kriz konularının başında ise işte bu süre konusu geliyor.
Yemeğin sonuna doğru Kahraman’ın birden, “El Fatiha” demesi komisyon üyeleri arasında heyecan yarattı. Esprili bir şekilde, “komisyonun akıbetine mi El Fatiha dediniz” takılmalar üzerine Kahraman “yok yok, bu toplantının bitimi için dedim” karşılığını verdi.