TEKNOLOJİ: Gerçek Renk HD ay görselleri yayımlandı

Çin Ulusal Uzay Dairesi, Ay’ın gerçek renkteki, HD kalitesinde, daha önce görülmemiş, yüzlerce fotoğrafını çekti ve indirilebilir halde sundu.
ay1
Aralarında 2013 yılında Ay’ın yüzeyine ulaşan, Yutu isimli uzay aracının da bulunduğu, daha önce görülmemiş, HD ve gerçek renk kalitesindeki fotoğraflar, indirmeye hazır olarak toplu halde yayımlandı.Bu görseller, Yutu’nun, Ay’ın yüzeyine inmesiyle başlayan dönemden sonra Chang’e 3 uzay aracı ve Yutu ile çekilmeye başlandı. 2013 yılında, Çin de Rusya ve Amerika gibi, Ay yüzeyine başarılı ve yumuşak inmeyi başaran ülkeler rütbesine erişmişti. Çin’in bu başarısını değerli kılan ise, son 37 yıldaki ilk yumuşak inişin yapılmış olması. En son başarılı yumuşak iniş, 1976 yılında Rusya’nın Luna 24 uzay aracı ile yapılmıştı.
ay2
Yüksek kalite Ay fotoğrafları Bugün ise isteyen herkes, Çin’in Uzay ve Bilim Araştırmaları merkezinin sitesine üye olabilir ve fotoğrafları indirebilir. Sitenin Çince olması ve yavaş erişilmesi işleri biraz zorlaştırdığından, Planetary Society sitesinden Emily Lakdawalla, görselleri kolay görüntülenebilir şekilde paylaşıyor.
Çin’in sıradaki planı ise Chang’e 4 isimli uzay aracını 2018 yılında, Ay’ın uzak tarafına indirebilmek. Eğer Çin bunu başarabilirse, Ay’ın uzak yüzeyine, uzay aracı indirebilmiş ilk ülke olacak. Ayrıca Moon Express adlı özel bir şirket, kendi uzay araçlarını yapıp, 2017 yılında Ay’a göndererek, Ay’a ayak basan ilk özel şirket olmak istiyor.