EKONOMİ: TL’deki düşüşün enflasyon üzerindeki etkisi azaldı

TCMB, “Türk Lirası’ndaki düşüşün Ocak ayında enflasyon üzerindeki etkisi azaldı” değerlendirmesinde bulundu. Merkez Bankası, Ocak ayı başında yapılan zamlar ve diğer fiyat ayarlamalarının yüzde 1.82’yi bulan aylık enflasyondaki etkisinin, “öngörüldüğü gibi” 0.70 puan olduğunu açıkladı.
Merkez Bankası’nın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı Ocak enflısyonunun ardından yayınladığı “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporunda, “Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 1,82 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,77 puan yükselerek yüzde 9,58 oldu” saptaması yapılarak, şöyle denildi: “Bu dönemde gıda fiyatları temelde işlenmemiş gıdaya bağlı olarak yüksek bir artış kaydetti. Fiyatı yönetilen-yönlendirilen bazı ürünlerde Ocak ayı başında yapılan ayarlamaların toplam etkisi öngörüldüğü gibi 0.7 puan oldu.”
Yapılan güncelleme ile 2016 yılında gıda ve alkolsüz içecekler grubunun endeks içindeki payı azalırken, hizmet grubu payının artırıldığına işaret edilen raporda, “Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 0.82 puanlık artışla yüzde 11.69’a yükseldi” ve şu değerlendirme yapıldı: “Mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları Ocak ayında taze meyve ve sebze kaynaklı olarak belirgin bir artış kaydetti. Bu dönemde taze meyve ve sebze grubunda yıllık fiyat artış oranı yüzde 20 seviyesine ulaşmıştır. Kırmızı et fiyatları son iki aydaki sınırlı gerilemenin ardından Ocak ayında tekrar yükseldi. Bakliyat fiyatlarındaki artışlar hızlanarak devam etti. Bu gelişmeler neticesinde işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu 1.5 puan artarak yüzde 15.33’e yükseldi. Özellikle ekmek fiyatları son iki ayda yüzde 3.77 arttı. Sonuç olarak, işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu Ocak ayında sınırlı bir artışla yüzde 8.41’e yükseldi.”