SİYASET: “Öncelik savaşı bitirmek olmalı”

CHP’nin kurultaydan sonra belirlenen MYK ilk toplantısını, dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantı devam ederken bir basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, şunları kaydetti:
Bugün benim için heyecanlı bir gün. Bu mikrofonun başına, kurultay sonrasındaki ilk MYK toplantısının adından parti sözcülüğü görevine ilk kez geldim.
Her gün içimiz yanıyor, Türkiye bu tabloyu haketmiyor. Her gün anneler, çocuklar ağlıyor. CHP bu konuda defalarca uyarılarda bulundu. Artık bu uyarıları sadece CHP’nin yapmadığını öğrendiğimiz bir gündemle karşı karşıyayız. Hüseyin Çelik, AKP’nin kurucularından yıllarca bakanlığını yapmış bir siyasetçi. Çelik diyor ki, ‘PKK şehirlere silah yağarken devlet eli kolu bağlı bekledi. 2009’dan itibaren başbakanı ve cumhurbaşkanını uyardık, kimse bizi dinlemedi.’ Neden kentlerin silah deposuna dönmesine müsaade edildi? Neden Türkiye her Sabah acı şehit haberleriyle uyanacağı bir geleceğe, kendi elleriyle itildi?
29 Ocak’ta Cenevre’de gerçekleşecek Suriye görüşmelerinden memnuniyet duyuyoruz. Savaşı sonlandıracak adımlara destek vermeye hazırız. Önceliğimiz savaşın bitirilmesi. Masanın etrafına kimin oturacağı yaklaşımı üzerinden değil, sorunun çözümü üzerinden bir yaklaşımın öncelenmesi gerektiğinde ısrarcıyız. Cenevre’deki görüşmelerin Türkiye’de sağlıksız politikaların değiştirilmesi için bir fırsat olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Kırmızı çizgiler ifade eden hükümetin, herhangi bir renkte çizgisi olmadığını görmüş oluyoruz. Kırmızıdan ziyade pembeleşmiş gözüken çizgiler kafa karışıklığı yapıyor. PYD’yi terör örgütü olarak ilan ediyorsa bir hükümet, o örgütün başkanını Ankara’ya davet edip muhatap almak teröre yataklık etmek değil midir? Bu soruna yanıt vermekle mükellef olan iktidardır. Türkmenlerin o masada olması gerekliliğinin de altını çizmek istiyorum.