SAĞLIK: Süper gıdalarla sağlıklı yaşlanın

ABD’li uzmanlar menopoz ve andropoz dönemi sıkıntılarını ortadan kaldıran süper besinleri sizler için anlattı…

Zamanı durdurmak imkansız… Ancak beslenmenize özen gösterip yaşam tarzınızda yapacağınız basit değişikliklerle yılların vücudunuz ve dolayısıyla da ruhunuz üzerindeki etkisini azaltmanız mümkün. Özellikle 40’lı yaşlardan itibaren doğanın sizin için sunduğu’süper gıdaları’ almanız, hem menopoz öncesi dönemi hem de menopoz sürecini daha az sıkıntılı atlatmanızı sağlar. Kadınların ‘menopoz’ dönemi kişiye göre değişiklik gösterse de aynı durum, erkeklerde de var. Erkekler genellikle 50 yaşından sonra ‘andropoz’a girerek menopoza benzer sıkıntılar yaşıyor. Yazı dizimizde 40 yaş ve sonrasında tüketmeniz gereken besinler, örnek beslenme programları, menopoz öncesi ve menopoz dönemi için sağlıklı yemek tarifleri, yaşlandıkça bel ve karın bölgesindeki yağları eritmenin yolları ve sağlığınıza iyi gelecek daha birçok basit ve güvenilir önerileri okuyacaksınız.

MENOPOZ NEDİR?
Menopoz, kelime anlamı olarak aylık adet kanamalarının doğal yolla bitmesi demektir. Bu süre içinde yumurtalıklar, iki kadınlık hormonu olan östrojen ve progesteron salınmasını yavaşlatır ve bir süre sonra da üretimini durdurur.

ANDROPOZ NEDİR?
Andropoz, yaşlanan erkekte geç ortaya çıkan testosteron yetmezliğine verilen durumun adıdır. Erkeklerde 40’lı yaşlardan itibaren görülmeye başlasa da en çok 50’li yaşlarda testosteron seviyelerinde azalma olur.

ERKEKLERE ÖZEL BESİNLER
AVOKADO :
Enerji değeri yüksek bir meyve olan Avokado, yağ ve protein açısından da oldukça zengindir. Bol miktarda A ve E vitamini ile potasyum içeren avokado, 50’li yaşlardan sonra erkeklerin en büyük problemleri olan kalp ve yüksek kolesterole bağlı sorunlara karşı etkilidir.

TON BALIĞI:
Omega-2 yağ asidi açısından zengin olan ton balığı, kalp ve eklem rahatsızlıklarına bağlı gelişen riskleri azaltır.

FINDIK:
Andropoz dönemi, erkekleri sadece fiziksel olarak değil ruhsal olarak da tıpkı menopozda olduğu gibi etkiliyor. 50 yaş sonrasında uzmanlara göre günde 10 fındık tüketmek, erkeklerin olmazsa olmazı.

ARI POLENİ:
Doğanın sarı harikası olarak adlandırılan arı poleni, 22 çeşit amino asit, C vitamini, B-kompleks ve folik asit, doymamış yağ asitleri, enzimler ve karotin ile antioksidanları içerir. Yüzde 40’ı proteinden oluşan arı poleni, prostat hastalıklarından da koruduğu için erkeklerin özellikle 50 yaşından sonra mutlaka tüketmesi gereken bir besin.

KADINLAR İÇİN ÇOK ÖZEL 7 GIDA
ABD’li uzmanlar menopoz ve öncesi dönemde tüketilecek kış besinlerini sıraladı:

BAKLİYAT:
Kuru fasulye, bezelye, mercimek ve diğer bakliyat grubu besinler içerdikleri vitamin ve minerallerle östrojen seviyenizi ayarlayıp sıkıntıları azaltır.

KETEN TOHUMU:
Omega-3, Omega-6 deposu olan keten tohumu sıcak basmasından depresyona kadar birçok problemi azaltır.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER:
Bu dönemde korumanız gereken kemiklerinizin en büyük dostlarıdır.

SOĞUK SU BALIKLARI:
Orkinos ve somon gibi soğuk sularda yetişen balıkları tüketin.

KURUYEMİŞ:
Menopoz sıkıntılarını azaltır.

İŞİN SIRRI DÜZENLİ UYKUDA
Uyku deyip geçmeyin. Belirli bir yaş üstü erkek ve kadınlar için düzenli uyku yıllara meydan okumanın en önemli yollarından. Araştırmalar, günde 6 saatten az, 7 saatten fazla uyuyan yaşlılarda depresyon riskinin fazla olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle menopoz ve andropoz döneminde organlarınızın fonksiyonel çalışması için deliksiz bir uyku şart.