SİYASET: Meclis’te Cizre gerginliği

TBMM Genel Kurulu’nda Cizre gerginliği yaşandı. Cizre’de yaralıları almaya giden gruba ateş açıldığı iddiası üzerine oturuma ara verilmesi istenince ortalık karıştı. HDP’lilerle Ak Partililer arasındaki arbede büyümeden önlendi
TBMM Genel Kurulu’nda da 26. dönemin ilk “toplu” kavgasının eşiğinden dönüldü. Genel Kurul, dün Meclis Başkanvekili HDP’li Pervin Buldan başkanlığında toplandı. Söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, devletin terör örgütüyle etkin mücadelesinden yana olduklarını ancak Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi. Altay, “Ben hükümetin, Cizre’de olanlarla ilgili bilgi vermeden parlamento çalışmalarının durdurulması gerektiğini düşünüyorum. Ülkenin bir yerinde milletvekiline ateş açıldığı söyleniyor, bu parlamento burada iş ve işlem yapacak. Böyle şey olmaz. Böyle demokrasi de olmaz” dedi.
Birleşime 1 saat ara verilmesini ve hükümetten bir yetkilinin parlamentoya konuyla ilgili bilgi sunmasını isteyen Altay, gerekirse kapalı oturum da yapılabileceğini söyledi.
Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise birleşime ara verilmesine gerek duyulmadığını söyledi. “Hiçbir vekilimizin, hiçbir vatandaşımızın saçına, kılına zarar gelsin istemeyiz. Bu konuda hemfikiriz” diyen Turan, İçişleri Bakan Yardımcısı’ndan bilgi aldığını ve durumun anlatıldığından farklı olduğunu söyledi. Turan, “Terör faaliyetlerinin en yoğun olduğu evlerden birinde benzer çatışmalar olduğunu ifade ettiler. Vekilimizle görüştüklerini, sorun olmadığını ifade ettiler” dedi.
HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de durumun vahim olduğunu, yaralılar olduğunu, ancak ambulans gönderilmediğini öne sürüp AİHM kararlarını anımsatarak “Devlet Cizre’de suç işliyor” dedi. Demirel, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Meclis’e gelip bilgi vermesi gerektiğini kaydetti.
Buldan da, Sarıyıldız’ın kendisini telefonla aradığını “Cizre’de durumun ciddi olduğunu ve sivillerin ve seçilmiş kişilerin üzerine ateş açıldığını” anlattığını belirterek, hükümet yetkililerinden birinin bilgi vermesi yönündeki talebe katıldığını belirtip birleşime 1 saat ara verdi.
Ara verilmesiyle Genel Kurul karıştı. Sözlü tartışmalar büyük bir arbedeye dönüştü. Karşılıklı atışan Ak Parti adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara ile HDP muş Milletvekili Ahmet Yıldırım birbirlerinin üzerine yürüdü. Araya diğer milletvekilleri girdi ve kavga önlendi.
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ın Meclis’i bilgilendireceği bilgisi üzerine Buldan 40 dakika sonra Genel Kurul’u açtı.
“Kamu düzeni sağlanıncaya, silahlı terör örgütü mensupları ortadan kaldırılıncaya kadar mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız” diyen Elvan, “Cizre’de bazı mahallelerde terörle mücadele devam ederken, bir milletvekilimiz bölgede bir eve gidiyor. Burada yaralıların olduğu ifade ediliyor. Kaymakamla görüşüyor, ambulans istiyor. Kaymakam ambulans gönderiyor. Yaralıların gönderilmesi için anons yapılıyor. Ama yaralılar götürülmeyince ambulans dönüyor. Tekrar Kaymakamlık aranıyor, bunun üzerine tekrar ambulans gönderiliyor. Durum bundan ibarettir” dedi.
Milletvekili ve bölgedeki tüm sivillerin yaşamlarının kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Elvan, “Operasyonların bu kadar sürmesinin temel nedeni de herhangi bir sivil vatandaşımızın kılına dahi dokunulmasını istemiyoruz. Gereken talimatlar güvenlik güçlerine verilmiştir” diye konuştu.